Здраве и красота

Антибактериалните сапуни – вредни?

Нови изследвания сочат, че антибактериалните сапуни ни тровят с вредна съставка

26.08.2014г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Антибактериалните сапуни  са предпочитани в много домакинства, защото хората се доверяват на свойствата им срещу бактериите и микроорганизмите. Може би ще преосмислите избора си, защото ново изследване заключава, че всъщност антибактериалните сапуни са не само неефективни, но и всъщност могат даже да навредят.

Според изследването една от най-вредните съставки в тези сапуни е антибактериалният агент триклозан. Той не е никак безопасен, а се оказва, че излагаме кожата си на неговото действие ежедневно.

Триклозанът се намира в много продукти за почистване и измиване – пасти за зъби, сапуни, кремове за акне, козметика и много други. Подозира се, че този химикал причинява здравословни проблеми и в момента е в процес на преразглеждане от Американската агенция по лекарствата, пише електронното издание HealthMeUp. 

Проучването заключава, че използването на антибактериални сапуни с триклозан кара кожата да абсорбира това химично вещество. След анализ на урината на проби от хора, които използват антибактериални сапуни изследователите установили много високи нива на триклозан в урината. Това означава, че преминаването му през кожата е изключително лесно.

В проучването се твърди, че излагането на тези химикали може да се намеси в хормоналния баланс и да причини проблеми при бременни жени и новородени. Освен това, според изследователите, излагането на влиянието на триклозана способства за развитие на резистентни бактерии, пише още HealthMeUp.

Специалистите препоръчват употребата на обикновен сапун по-често вместо антибактериален. Сапунисвайте ръцете енергично и търкайте най-малко 30 секунди, за да убиете бактериите по мръсните ръце, съветват още учените.

Снимки: Thinkstock

Коментирай