Здраве и красота

Защо да предпочетем рапичното олио?

Невероятните му ползи за здравето

04.09.2014г. / 08 07ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Необходимостта да се храним здравословно идва от главоломно нарастващия брой затлъстели и заболели хора. Идва момент, в който мнозина от нас започват да търсят алтернативи на досегашните продукти, присъствали в менюто, но обявени днес за врагове на здравето ни.

Един от враговете, според много изследователи и диетолози, е слънчогледовото олио. Особено след термична обработка, то става канцерогенно, предизвиква клетъчни изменения, които пречат на нормалната функция на клетките. Това води до поява на много заболявания, някои от които смъртоносни.

Рапичното олио е една здравословна алтернатива на вредните течни мазнини. Но защо това е така?

Малко хора знаят, но не всички мазнини са вредни за здравето. Има такива, без които организмът не може да живее. Някои от тях спомагат за понижаването на лошия холестерол, противно на ширещите се схващания.

Рапичното олио е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са изключително важни за организма. Полезни са за сърцето и в отслабването.

Рапичното олио може да бъде основен заместител на традиционните мазнини за готвене, тъй като има неутрален вкус и се съчетава с всички подправки и съставки.

Неговата точка на кипене е 242 градуса по Целзий, което го прави много подходящо за термична обработка. В сравнение с него всички останали често употребявани мазнини като слънчогледово олио, зехтин, фъстъчено масло, кокосово масло имат много по-ниска температурна граница на разпад.

Тази характеристика прави рапичното олио много гъвкаво и подходящо за пържене, готвене на фурна, сотиране и др.

Рапичното олио може да се консумира и за студени ястия, например салати. Подходящо е за приготвянето на дресинги и сосове без термична обработка.

Свързани статии

Това прекрасно олио съдържа ниски нива на наситени мазнини – горе-долу наполовина в сравнение с тези в зехтина и слънчогледовото олио.

В рапичното олио се намира и незаменимата алфа липоленова киселина, която помага в предотвратяването на инфаркти и инсулти и е изключително важна за нормалния хранителен режим на човека.

Здравословните мононенаситени мастни киселини също изобилстват в рапичното олио. Те се борят със свободните радикали и понижават холестерола.

Рапичното олио съдържа още витамини К и Е. Витамин Е е важен в борбата с рака и опасното туморно делене на клетките на здрав организъм, докато витамин К е жизненоважен за съсирването на кръвта.

Причините да започнете да употребявате в домакинството си рапично олио са много. Изберете здравето си!

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
денис ( преди 7 години )
Преди малко четох друга статия в която пишеше колко е вредно рапичното масло.Като знам колко са алчни производителите на ГМО съм склонен да вярвам че рапичното масло си е отрова от която се печели добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
Рекламата на ГМО върви с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
петров ( преди 9 години )
Рапичното олио не бива да се използва за пържене и може да се използва само докато е прясно.Старото рапично олио е вредно,ама много.От папица мислеха да добиват биодизел,но явно не са потръгнали добре нещата.С така полученото гориво колите трудно палят през зимата,трябв да се подгрява до 75 градуса.Та за сега рапичното олио може да се използва само в салати,ако е прясно.Иначе мирише на риба та се не трае.Който го е опитвал няма да повтори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар