Здраве и красота

Йогата неочаквано подобрява някои състояния

Кои?

06.10.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ползите за духа и тялото от йогата са безспорно много. Знаем, че тя укрепва мускулите и помага за намаляване на ставните и гръбначните болки. Знаем също, че йогата е една от най-подходящите техники за релакс, ефикасна е в преодоляването на депресията и тревожността.

Чрез техниките на йога се тренира дишането, засилва се имунитетът и се слабее.

Но има някои състояния, които йогата неочаквано повлиява изключително добре. Кои са те?

Нарушен сърдечен ритъм

Нарушеният сърдечен ритъм или предсърдното мъждене е състояние, при което горните камери на сърцето треперят неконтролируемо вместо да се отварят и затварят нормално. Това причинява световъртеж, затруднено дишане и сърцебиене.

Предсърдното мъждене увеличава сериозно риска от сърдечна недостатъчност.

Проучванията в тази насока са установили, че практикуването на йога 2 пъти седмично или повече намаляват честотата на кризите, предизвикани от това състояние.

Йогата и медикаментите за лечение на нередовния сърдечен ритъм се съчетават много добре и представляват общ ефикасен план за противодействие на това рисково състояние.

Освен това йогата е пряко свързана с други застрашаващи сърдечното здраве състояния като стрес, безпокойство, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Рак на гърдата

За съжаление, йогата не може да предотврати или да излекува това тежко състояние без оперативна или медикаментозна намеса, но все пак облекчава в голяма степен по време на лечението и след това.

Наблюденията показват, че пациентки с рак на гърдата, които правят йога редовно, преодоляват страничните ефекти от лечението много по-лесно.

Три часа йога всяка седмица намаляват физическата неразположеност и хормоните на стреса. Освен това йогата редуцира възпалението, болката и умората, което кара пациентите да се чувстват по-активни и спокойни.

Свързани статии

Менопауза

Менопаузата причинява най-вече хормонални колебания в женския организъм. Те от своя страна влияят на здравето на много и различни нива. Появяват се тревожност, промени в съня, раздразнителност, нередовна менструация и постепенна липса на такава, наддаване на тегло, намаляване на сексуалното желание.

Това са само част от промените, които настъпват в този период от живота на една жена.

За да ги облекчите, практикувайте йога! Доказано е, че тя намалява симптомите на дискомфорт, стрес и апатия като подобрява настроението и увеличава енергията.

Чернодробни заболявания

Черният дроб отговаря за съхранението и разпределението на важни хранителни вещества, витамини и минерали в организма. Когато той не работи добре, това кара цялото тяло да страда.

Разграждането на токсините се затруднява, отделянето на необходимите ензими за обработка на хранителните вещества също се затруднява и в резултат могат да се появят тежки състояния и заболявания като цироза, стеатоза, рак на черния дроб или просто храносмилателни смущения.

Някои йога пози увеличават циркулацията на кръвта в областта на корема и така стимулират правилното функциониране на черния дроб.

Коментирай