Здраве и красота

Домашни лекове срещу астма

Как да си помогнем сами?

12.10.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Астмата е много неприятно състояние. От нея страдат много деца и възрастни. Симптомите се обострят в определени моменти като отключват серия от задушливи хрипове, кашлица, невъзможност за поемане на въздух.

Астмата може да се провокира от ниски температури, сух въздух, дим, упражнения, стрес и още много други фактори.

Как можете да се справите с тежките симптоми на астма у дома чрез домашни средства?

Парна инхалация

Добрият стар метод с инхалацията с гореща пара и разтворени соли в нея е изпитан и ефикасен. Той облекчава дихателните пътища и отпуска бронхите, които в момент на пристъп са силно свити.

Можете да капнете няколко капки етерично масло от евкалипт в тенджерата с гореща вода. Парите от маслото ще ви помогнат допълнително.

Джинджифил

Той е чудесен природен лек за много неща, едно от тях е астмата. Джинджифилът намалява възпалението на дихателните пътища. Проучванията показват също, че съединенията в джинджифила имат релаксиращо действие върху мускулите. Някои от тези вещества се извличат и се използват за направата на някои лекарства за астма.

Смелете една лъжичка джинджифил с гореща вода и я изпийте. Правете това преди сън, за да предотвратите резки пристъпи и нарушаване на съня.

Лук

Лукът също има противовъзпалителни свойства, които потискат спазмите по дихателните пътища. Това намалява честотата и продължителността на астматичния пристъп. Суровият лук предизвиква раздразнение на лигавицата на носа, което провокира полезно отпушване.

Свързани статии

Чесън

Чесънът е също много полезно средство срещу астматичен пристъп. Сварете 10-12 скилидки в мляко и пийте тази смес винаги, когато получите астматична атака. С помощта на тази смес ще облекчите много по-бързо пристъпа.

Люти чушки

В тях се съдържа едно съединение, наречено капсаицин, което ги прави люти, пикантни и с антивъзпалителни свойства. Именно затова са и толкова полезни в такива случаи. Хапването на люти чушки отваря дихателните пътища и стимулира течностите в белите дробове и гърлото. Чушките провокират прочистването на слуз по дихателните пътища и така облекчават дишането.

Кафе

Кофеинът може да предотврати и съкрати астматичните пристъпи. Страдащите от астма, които пият кафе редовно имат до 1/3 по-малко пристъпи в сравнение с останалите. Освен това пристъпите са доста по-краткотрайни.

Кофеинът има успокоително действие върху бронхите и отпуска рязкото съкращаване на гладката мускулатура. Този метод не е препоръчителен за деца.

Коментирай