Студените дни все по-осезаемо напомнят за зимата и е редно успоредно със смяната на дрехите и обувките да смените и козметичния си подход.

Значително по-ниските температури и отоплителните уреди изсушават кожата изключително бързо и могат да нанесат непоправими щети върху лицето.

За да не загубите блясъка и красотата на чистата кожа чак до следващото лято, следвайте задължително тези стъпки и ги превърнете в новите си козметични навици.

Хидратирайте

Лосионите и кремовете, които използвате през лятото далеч не са толкова ефективна грижа и през зимата. Помислете над смяна на продуктите с такива, които са изцяло фокусирани върху овлажняване и хидратиране. Най-добрите варианти са тези, които са създадени на маслена, вместо на водна основа. Задължително използвайте отделни продукти за тялото и лицето, защото съставките и действието им са с драстична разлика. Важен елемент е да хидратирате всеки път, след като си вземете душ и ако усетите изсушаване. Тук важи златното правило: „Колкото повече, толкова повече“.

Грижа за косата

Избягвайте всекидневното миене на косата, тъй като в студените месеци това може да доведе до поява на пърхот. Независимо от това, дали косата и скалпът ви никога не са създавали проблеми от този тип, неправилната грижа може да създаде сериозни неприятности. Масажирайте скалпа със зехтин или масло от кокос за няколко минути, покрийте с шапка за къпане и измийте косата след 30 минути. По този начин ще хидратирате правилно кожата на главата и ще си спестите доста главоболия.

Слънцезащита

Независимо, че времето не предразполага за слънчеви бани, имайте предвид, че рискът от изгаряне през зимата никак не е малък. Студеният вятър изсушава кожата и я прави много по-податлива на слънчеви изгаряния. Ориентирайте се към продукти, които са със SPF 20 и съдържат естествени масла от кокос, алое вера или други.

Водата

Използвайте топла вода, но не и гореща. Всеки път, когато се къпете, обърнете внимание дали от струята излиза пара. Колкото и комфортно да се чувствате на момента, причинявате на своята кожа истински стрес. Горещата вода „отмива“ естествените масла по тялото, оставяйки кожата суха и понякога дори напукана.

Грижа за устните

Напуканите устни са един от най-често срещаните проблеми през зимата. Нежната кожа е сред най-откритите части от тялото ни и изисква специална грижа. Снабдете се с балсам за устни, който е с високо съдържание на естествени масла и витамин Е. По този начин ще се радвате винаги на меки и приятни на допир устни.

Грижа за краката

Петите са най-сухата част от човешкото тяло. Ако не положите специална грижа за тях, рискувате напукване на кожата, която освен, че далеч не е приятна гледка, понякога е и доста болезнена.