Здраве и красота

Как да подобрите състоянието на ноктите

Няколко добри натурални грижи за красиви и здрави нокти

09.11.2014г. / 11 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Красивият маникюр винаги ще бъде на мода. Но когато ноктите ви са слаби и чупливи, не може да постигнете тази така желана красота. Чупливостта на ноктите може да бъде причинена от редица фактори като неправилно хранене, при хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, псориазис, екзема, анемия, гъбична инфекция и други.

Тук са няколко добри натурални грижи, които ще ви помогнат да подобрите състоянието им.

Кокосово масло

Кокосовото масло е една от най-добрите грижи за третиране на слаби и чупливи нокти. Благодарение на своите наситени мазнини, то действа като добър овлажнител. За да подобрите състоянието на ноктите си, сложете малко количество от него в купичка.

Затоплете го на водна баня или в микровълнова. След това го нанесете върху ноктите и кожичките около тях с леки масажни движения. Правете тази грижа всяка вечер преди сън (поне две седмици) без да отмивате маслото.

Грижа с морска сол

Морската сол е богата на лечебни минерали, които са добри за здравето на вашите нокти. Тя може да спомогне за укрепването им. В купичка с вода разтворете две супени лъжици морска сол, като към нея може да добавите някакво етерично масло като бадемово, от лимон, чаено дърво.

Потопете ноктите си за 10 минути. След това изплакнете ръцете си с топла вода и нанесете подходящ крем.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е друг добър лек за чупливите нокти. Той е богат на вещества като витамини, калий, магнезий, калций, желязо и други, които са необходими на ноктите, за да бъдат здрави и красиви. Освен това оцетът има и антибактериално действие, което ще намали появата на гъбични инфекции.

 

Свързани статии

Веднъж или два пъти седмично правете баня на ноктите си с вода, в която сте разтворили и малко количество оцет. Дръжте потопени в нея ръцете/краката си за няколко минути и след това изплакнете и подсушете.

Витамин E

Понякога чупливостта на ноктите се дължи на липсата на влага и дефицит на един от най-важните витамини – витамин Е. Витамин Е спомага да подхраните и овлажните ноктите и кожичките около тях в дълбочина. Вечер преди сън нанасяйте с леки масажни движения върху ноктите си витамин Е.

Коментирай
Свободно време