Здраве и красота

Домашни лекове при ечемик на окото

Направете компрес със зелен чай

14.11.2014г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Ечемикът е остра инфекция на мастните жлези на клепачите, което води до образуването на червена бучка върху клепача. Появата на ечемик може да бъде причинена от замърсяване, грим, непочистване на грима, хормонални проблеми, стрес.

Едни от най-честите симптоми на този проблем включват болка, парене, сърбеж. Ечемикът обикновено отшумява в рамките на няколко дни. Споделяме няколко домашни лекове, които могат да ви помогнат.

Ако в рамките на 5 дена няма подобрение, потърсете лекарска помощ.

Зелен чай

Зеленият чай не само, че премахва торбичките под очите, но е добър домашен лек при ечемик на окото. Той съдържа естествени противовъзпалителни съединения, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението.

Полезният чай е богат и на танинова киселина, хранителни вещества и антиоксиданти, които допринасят за по-бързото елиминиране на проблема. Сварете една – две торбички чай и ги оставете да се охладят.

Изстискайте от тях излишната течност и ги поставете върху засегнатите места. Правете тази процедура няколко пъти на ден, докато проблемът отмине.

Алое вера

Алое вера освен, че прави кожата мека и помага при изгаряния, е друг домашен популярен метод за третиране на ечемик на окото. Гелът от алое има успокояващо, антибактериално и противовъзпалително действие.

Нанесен върху кожата с леки масажни движения ще намали зачервяването, подуването и възпалението, а също така ще ускори и процеса на оздравяване. Купете 100% гел от алое вера. Нанесете малко количество върху проблемната зона и оставете да действа 20 минути.

След това изплакнете обилно с вода. Правете тази грижа няколко пъти на ден поне седмица.

Свързани статии

Рициново масло

Рициновото масло също служи като противовъзпалително средство. То помага за намаляване на болката и възпалението. Нанесете няколко капки от маслото върху памучна кърпа или тампон и поставете върху ечемика. Задръжте за около 5 минути. Повтаряйте тази грижа два пъти дневно.

Картоф

Ако не разполагате с някои от гореизброените лекове, обелете един картоф и го нарежете на колелца. Поставете върху ечемика за няколко минути, а след това изплакнете с вода. Картофите имат стягащи свойства, които помагат на тъканите да се свият и да се намали кожното раздразнение, болката и възпалението.

Коментирай