Въпреки че носенето на контактни лещи е удобно и безопасно, когато не ги използвате правилно, поставяте под риск здравето на очите и това може да доведе до редица усложнения, включително и загуба на зрението.

Вижте три очни инфекции, които изискват вашето внимание, особено ако носите контактни лещи.

Бактериална инфекция

Една от бактериалните инфекции на очите се нарича бактериален кератит. Инфекцията засяга роговицата на очите и причинява болка, намалено зрение, чувствителност към светлина и други. Съществуват повърхностен и дълбок кератит.

Появява се в резултат на носенето на контактни лещи и когато окото е било наранено (тогава не бива да се поставят лещи в него).

Състоянието се развива бързо и налага лекарска намеса. Ако не се лекува може да доведе до слепота. Бактериите отговорни за развитието на този вид инфекция са Staphylococcus Aureus и Pseudomonas Aeruginosa.

Гъбичен кератит

Гъбичният кератит има сходни с бактериалния кератит симптоми като болка, намалено зрение, чувствителност към светлина.

Рискът от развитието на тази инфекция се увеличава за тези, които носят контактни лещи, имат очно заболяване, оперативна намеса на очите, нараняване в очите, спад на имунната система. Състоянието също налага лекарска намеса, защото може да доведе до слепота.

Херпесен кератит

Това е вирусна инфекция на окото, причинена от вируса на херпес симплекс . Има два основни вида на вируса. Тип едно е един от най-често срещаните и най-вече заразява лицето. Херпес тип две се предава по полов път.

Затова, ако имате херпес по лицето или тялото си, задължително измивайте добре ръцете си преди да пипате контактните си лещи.

Как да намалите риска от появата на тези инфекции?

Посещавайте редовно офталмолог за очни прегледи. Винаги преди да свалите или поставите контактните лещи си измивайте добре ръцете. Внимателно и редовно почиствайте контактните лещи, но го правете само с разтвор предназначен за тях.

Никога не мийте лещите си с чешмяна или минерална вода. Ако някоя от лещите ви е наранена, сменете я.

Още по темата

Лещите имат срок на годност. Съобразявайте се с него.

Ако ползвате лещи за еднократна употреба, (много от цветните лещи са такива), не ги използвайте повторно.

Не бива да спите с лещи.

Съхранявайте лещите в специалните контейнерчета, предназначени за тях и в разтвор за лещи.

Избягвайте къпането, взимането на сауна, солариум, плуване с контактни лещи.

Ако забележите болка, сърбеж, парене или замъглено зрение, незабавно потърсете лекарска помощ.