Здраве и красота

Сиренето и здравето – какво ги свързва?

Многобройните чудни ползи от консумацията на сирене

08.12.2014г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сиренето обикновено се свързва с храните, които буквално ни угояват. Много диетолози съветват то да бъде избягвано от гледна точка на свалянето на килограми. Това обаче изобщо не е нужно.

Въпреки че е богато на мазнини и калории, сиренето може много лесно да бъде включено в диетата без изобщо да я нарушава. В действителност, то дори спомага за контролиране на килограмите. Сиренето е богато на калций, протеини, витамини, цинк и фосфор.

Ще ви запознаем с причините да ядете сирене по-често с уговорката, че става дума за натурално сирене без изкуствени примеси, без фабрична обработка (като при крема сиренето, пушеното сирене или топеното сирене), които влошават неговите качества.

Заздравява костите

В качеството си на млечен продукт, сиренето е много богато на калций, което е добре за костите. В него се съдържа също витамин В, който помага на тялото да абсорбира по-добре калция.

Малките деца, бременните жени и кърмещите майки имат нужда от много калций. Затова сиренето трябва да бъде задължително включено в менюто им. Това важи и за възрастните хора. Сиренето помага да се намали рискът от остеопороза.

Здрави зъби

Калцият в сиренето помага за заздравяването на зъбите, като пречи на разрушаването им. Много стоматолози препоръчват хапването на парче сирене след всяко хранене. Така се намаляват щетите, които натрупването на плаката може да нанесе, както и киселините, произведени в устата.

Превенция на рака

Сиренето съдържа линолова киселина, както и сфинголипиди, които помагат в предотвратяването на рака. Те правят сиренето антиканцерогенна храна. Витамин В в сиренето помага за увеличаване на имунитета, което предпазва и от възпалителни и инфекциозни заболявания.

Не е нужно да се консумира прекалено голямо количество сирене заради превантивните му свойства, защото така се получава обратният ефект.

Сърдечно здраве

Сиренето повишава имунитета и предпазва от различни болести, които могат да повлияят косвено и на сърдечното здраве. Съединенията в сиренето предотвратяват покачване на кръвното налягане. Важно е да се избира сирене с ниско съдържание на натрий, за да не се задържат течности в организма.

Свързани статии

Отслабване

Яденето на сирене може да помогне за намаляване на теглото. Най-подходящи са видовете с по-ниско съдържание на натрий и мазнини, като например моцарелата. Спокойно можете да включите това сирене в режима си за отслабване.

Предменструален синдром и бременност

Сиренето спомага за регулирането на болковите симптоми и неразположения преди цикъла, а е и много здравословна храна за бременни жени. Калцият позволява на костите на бебето да растат нормално и стимулира контракциите по време на раждането.

След раждането калцият подобрява качеството на кърмата и я стимулира.

Здрави кожа, коса и нокти

Витамин В и цинкът в сиренето пазят кожата гладка, здрава и блестяща. Тези елементи стимулират растежа на клетките и поддържат кожата подмладена и стегната. Сиренето предпазва кожата от поява на тъмни кръгове и неравности по тена. То поддържа здравето на косата и ноктите като ги прави лъскави и гладки.

По-добър сън

Триптофанът в сиренето – важна аминокиселина, понижава нивата на стресовите хормони и помага за по-лесното заспиване. Яденето на малки количества сирене преди лягане може да ви помогне да заспите по-лесно.

Коментирай