Здраве и красота

Третиране на загрубяла кожа през зимата

Как да направим краката по-меки и гладки в студеното време?

07.01.2015г. / 14 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Не само през лятото, когато носим обувки и сандали на бос крак в жегата могат да се появят мазоли и груба кожа по стъпалата. Зимният сезон е не по-малко коварен за кожата, независимо колко добре е покрита тя.

Какво може да допринесе за появата на мазоли и груба кожа?

  • Носенето на неудобни обувки, които трият кожата на едно и също място
  • Тесни обувки или ботуши на висок ток
  • Носенето на зимни обувки с найлонов чорап

Какво помага?

Бял оцет

Смесете една част бял оцет с три части вода. Нанесете този разтвор върху мазолите и покрийте с памучна превръзка. Оставете така за през нощта и ексфолирайте с пемза на сутринта. Грубата кожа пада много по-лесно и качествено.

Сода за хляб

Потопете краката в смес от топла вода и три лъжици сода за хляб. Останете така за около 15 минути и след това разтрийте енергично с пемза.

Можете да смесите содата с лимонов сок и вода, за да направите сместа още по-агресивна и ефективна. Повторете процедурата няколко пъти, за да свалите цялата мазолеста кожа.

Свързани статии

Лимон

Нанесете лимонов сок върху мазолите и загрубелите участъци. Разтъркайте много добре с парче лимон и оставете кожата да изсъхне на въздух. Повторете тази процедура 3 пъти през деня. Преди лягане накиснете краката в топла вода, смесена с 1 чаша прясно изцеден лимонов сок, отново оставете краката да изсъхнат без да ги изплаквате.

Обуйте памучни чорапи за през нощта. На сутринта обработете грубите участъци с пемзата.

Чесън

Вземете скилидка чесън и я разтрийте върху грубите пети и мазолестата кожа. След това прикрепете скилидката на засегнатите места (ако трябва използвайте повече от една скилидка) и обуйте чорапи за през нощта.

Правете този компрес в продължение на 3 дни като всяка сутрин разтривате с пемза.

Рициново масло и ябълков оцет

Напълнете леген с топла сапунена вода. Налейте чаша ябълков оцет в нея. Потопете краката си във водата за 15-20 минути и след това използвайте пемзата за остъргване на грубата кожа.

Подсушете краката и приложете рициновото масло върху мазолестите участъци. Обикновено са необходими 10 дни за този вид третиране на груба кожа, докато се появи ефектът.

Коментирай