Здраве и красота

Проблеми с хепатитно болните

13.09.2006г. / 00 52ч.
Аз жената
Проблеми с хепатитно болните

На 12 септември тази година бе учреден съвет по проблемите на хепатита, чиято цел е да алармира обществото за неуредиците около програмата на НЗОК за лечение на хепатитно болните със скъпоструващи лекарства.

Според националния консултант по вътрешни болести и шеф на комисията за лечението на вирусните хепатит проф. Константин Чернев положението у нас на заразените пациенти с хепатит C и B е трагично. Това се дължи на спирането на програмата на НЗОК за лечение на хепатитно болните със скъпоструващи лекарства. До сега годишно са се лекували 250 човека, от които е регистрирана 70 % успеваемост на терапията. От месец март е спрян приема на пациенти с Хепатит C, поради което в момента са свободни около 90 места и болните не могат да се възползват от тях.

От друга страна от 1 септември тази година за лечението на Хепатит B, са спрени да се дават доказаните до този момент четири интерферона. Те са заместени от латвийски интерферон, който е изключително опасен. Лекарите не смеят да изписват този медикамент, защото може да предизвика плазия на костния мозък и в последствие смърт, сподели проф. Чернев.

В отговор д-р Емилия Клисурска, главен експерт от отдел “Медицински експертизи” към НЗОК каза, че според нормативите НЗОК може да избере това лекарство, което е с най-ниска цена, т. е. става дума за латвийския медикамент и проблемът трябва да се отнесе в ИАЛ или Комисията по Позитивния лекарствен списък. Също така д-р Клисурска сподели, че спирането на приема на пациенти от месец март е наложено поради недостиг на финанси и обеща да представи двата проблема пред УС на НЗОК.

В края на дискусията се прие решение с искане да бъдат върнати в програмата четирите интерферона за лечение на хепатит B и да бъде възстановен приемът на пациенти с хепатит C. Решението бе изпратено същия ден в НЗОК и членовете на обществения съвет настояват декларацията да бъде разгледана още на следващото заседание на УС на здравната каса.

Коментирай