Здраве и красота

Стволови клетки от зъб? Възможно е!

Не бързайте да изхвърляте падналите или извадените зъби

11.02.2015г. / 12 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Следващия път, когато на детето ви му падне млечно зъбче, не е нужно да го мятате през прозореца или на покрива на някоя къща, защото зъбчето може да спаси живота на детето ви!

Не само пъпната връв и костният мозък могат да бъдат съхранени за стволови клетки. Млечните зъбки също са добър източник на стволови клетки, за който малко хора знаят.

Стволовите клетки се използват за лечение на ракови заболявания, генетични увреждания и други трудно лечими състояния.

Клиничните проучвания показват, че стволови клетки помагат за регенериране на кости, сухожилия, нерви, кожа, мускули и кръвоносни съдове.

Защо зъби?

Зъбите съдържат стволови клетки, най-добрият източник на които са денталната пулпа и мъдреците.

С това откритие лекарите намират начин да съхраняват стволови клетки много по-лесно вместо от други органи, скрити дълбоко в тялото. Тези клетки се развиват през шестия месец на вътреутробното развитие и могат да помогнат в лечението на животозастрашаващи заболявания в по-късен етап от живота.

Свързани статии

Предимства на съхранението на стволови клетки от зъби:

Взимането и съхранението на стволови клетки от паднали или извадени зъби не е толкова притеснително, колкото от всеки друг източник.

Тези стволови клетки могат да бъдат използвани за редица медицински терапии.

Използването на собствени стволови клетки намалява риска от отхвърляне, защото не провокират имунен отговор, който има негативен ефект върху организма и лечението.

Смята се, че стволовите клетки, получени от зъби, регенерират по-бързо, отколкото стволовите клетки от всяка друга част на тялото.

Допълват ли се взаимно стволовите клетки от зъби и от пъпна връв?

Да, допълват се. Стволовите клетки, извлечени от пъпна връв, доказано помагат за регенерирането на кръвоносни съдове и кръвни клетки. Зъбните стволови клетки, от друга страна, също имат способността да регенерират някои видове тъкани, за които стволовите клетки от пъпна връв са по-малко подходящи като кости, нервни и дентални тъкани.

Коментирай