Здраве и красота

Хранене през есента

18.09.2006г. / 10 11ч.
Аз жената
Хранене през есента

Листата падат в дворовете, есенният вятър задуха в комините, птиците напуснаха гнездата си – растенията и животните се подготвят за студения период. Едновременно с променящата се природа трябва да настроим организма си за тежките зимни месеци. Необходимо е да си набавим витамини, минерални соли и др. хранителни вещества, с които ще предпазим имунната си система от изтощаване и организмът ни почти незабележимо ще се справи с есенно-зимната умора.

В началото на есента пазарите изобилстват от зеленчуци, които заемат основна роля в обедното и вечерното меню. Сигурно повечето домакини знаят как се приготвят пълнени чушки, миш-маш, гювеч, паприкаш, яхния, вегетарианска мусака и др. За да си набавим необходимите ни белтъчини към зеленчуците включваме и млякото, месата, яйцата и млечните произведения. За десерт най-добре е да похапнем пресни плодове – ябълки, круши, грозде, а когато есента преполови – компот, сладко, печена тиква, баклава, грис халва.

Тиквата е един от основните есенни плодове, доказал се е с ценните си диетични и вкусови качества. Най-често се приема печена или варена и оказва благодатно въздействие върху човешкия организъм. Съдържа минерални соли, микроелементи, витамини, лесно усвоими захари, растителни ензими, пектини и багрила, с които спомага на работата на мускулите (в това число и на сърдечния), действа благоприятно на черния дроб, бъбреците и червата, премахва отоците. Също така тя ще ви помогне в борбата с високия холестерол и различните алергични и кожни реакции.

Ароматен тиквен сладкиш

Крем карамел с тиква

Супа с тиква

Тиквен гювеч

Тиквеник

Сладкиш с тиква

Крем от тиква

Коментирай
Свободно време