Здраве и красота

Черният бъз - сила през зимата

19.09.2006г. / 14 51ч.
Аз жената
Черният бъз - сила през зимата

С настъпването на първите есенни дни започва събирането на черния бъз. Старите хора го наричат свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и лесно се отделя. Познат е още като драмбъз, селешник и др. В народната медицина е намерил широко приложение, като всички части на растението са лечебни.
Можете да познаете дървовидният бъз по жълто-белите дребни цветчета и черните плодчета, които са лъскави и топчести и съдържат по 3 кафяви семена. Плодчетата на бъза се берат без дръжките и преди употреба задължително преминават през топлинна обработка, защото трябва да се разгради вредния глюкозид “самбунигрин”. Добре е да се събират рано сутрин, когато още има роса. Не се употребяват зелени, а само добре узрели плодчета. Те съдържат още каротин, витамин C, желязо, витамини от групата B, аминокиселини, ябълчена и винена киселина и др. През зимните дни извлекът от плодовете на бъза действа общо укрепващо на организма, подкрепяйки имунната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, също така при невралгии и повлиява благотворно на отделителната система и простатната жлеза.

Сироп от черен бъз
Измива се току–що набраният черен бъз и в стъклен буркан се слага ред от плодовете и се покриват със захар. Редуват се и накрая върху захарта се посипва плътен слой канела. Бурканът се слага на тъмно и прохладно място, където престоява 40 дни. Пие се по една лъжица три пъти дневно. Задължително за приготвянето се използват узрели плодове.

* * *

Суров сироп от бъз
http://forum.az-jenata.bg/viewtopic.php?t=1168

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Станка ( преди 11 години )
Искам да си купя сиропа и от къде мога да си купя. Аз съм много доволна от него така си спасявам детето от тежко боледуване през зимата имаше една аптека на цар Борис но сега я няма закрита е и сега от къде да си го купя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар