Здраве и красота

6 свръхполезни действия на червения лют пипер

Защо е добре да похапваме лютичко по-често?

07.03.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лютият червен пипер често бива забраняван на хора с проблеми със стомаха. От години се смята, че лютите чушки вредят заради твърде острия си вкус. Това обаче не е вярно.

Червеният лют пипер има много и прекрасни полезни свойства за организма. Предлагаме ви 6 от тях, с които ще се опитаме да покажем колко полезен всъщност е лютият пипер.

Облекчава болката в ставите и мускулите

Капсаицинът, намиращ се в лютия червен пипер и придаващ пикантния вкус, е активната съставка на лютите чушки. Той има много силно болкоуспокояващо действие. Влияе много добре на ставите и мускулите.

С течение на времето капсаицинът създава пряк път между нервните клетки и участъка с болка. Така се улеснява пренасянето на сигнали по нервните окончания.

Не само яденето на червен пипер е полезно. Разтривките с него също оказват локално влияние върху болното място. Нанесете няколко супени лъжици зехтин и 2-3 лъжички червен пипер върху памучен тампон и разтрийте.

Първите няколко дни ще усещате леко парене, което след седмица ще отшуми.

Увеличава изгарянето на калории

В едно 6-седмично проучване върху 25 възрастни без наднормено тегло, изследователите открили, че лютият червен пипер повишава телесната температура. Това създава предпоставка за по-скоростно изгаряне на калориите.

Само една лъжичка лют червен пипер може да помогне за потискане на апетита и изгарянето на калории.

Отпушване на запушен нос

Капсаицинът е мощен деконгестант. Той стимулира отделянето на секрет от дихателните пътища като ги отваря и прочиства.

Свързани статии

Намалява нивата на кръвната захар

Много изследвания потвърждават, че яденето на червен лют пипер от хора с диабет намалява нивата на кръвната захар. Това навежда на мисълта, че консумацията на вкусната подправка е много полезна и в превенцията на това опасно заболяване.

Подобрява симптомите на псориазис

Две независими изследвания по този въпрос заключават, че лютият червен пипер е полезен при псориазис и облекчава симптомите му.

Отново заслуга има капсаицинът. Той намалява значително сърбежа, който при псориазис понякога е неистов.

Подобрява кръвообращението

Освен че стимулира циркулацията на кръвта, червеният лют пипер понижава и кръвното налягане.

Коментирай
Свободно време