Здраве и красота

До какво водят високите нива на витамин D?

Могат да засегнат здравето и живота. Как?

26.03.2015г. / 19 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Витамините са много важни за организма и здравето на човека. Те се набавят чрез храната, която консумираме. При дефицит на витамини в храната, те могат да се набавят и чрез хранителни добавки.

Организмът произвежда витамин D основно чрез използването на слънчевата светлина. Той може да се набави и чрез рибеното масло, яйцата и черен дроб. Като повечето витамини обаче, пренасищането на организма с витамин D е опасно за здравето и живота.

Според едно проучване, проведено от университета в Копенхаген, съществува връзка между високите нива на витамин D в кръвта и увеличената смъртност от сърдечносъдови заболявания, инфаркт или инсулт.

Това е първото изследване, в което е установена зависимост между високите нива на витамин D и сърдечносъдови заболявания и остри състояния. Досега изследванията винаги са били фокусирани върху недостига на този важен витамин, което причинява не по-малко щети за здравето.

Проучванията в тази насока сочат, че твърде ниските нива на витамин D могат да доведат до рак, чупливост на костите и цял куп други заболявания.

Новото изследване предлага следене на нивата и поддържане на оптималните им референтни граници.

„Ако нивото на витамин D е под 50 или над 100 наномола на литър, вероятността за смърт е много по-голяма“, казва Петър Шварц, професор в Университета на Копенхаген, Дания.

Свързани статии

Изследователите анализирали нивата на витамин D в 247 574 души и проучили риска им от смъртност в следващите 7 години. След това отново взели кръв от участниците. През този период 16 645 от участниците починали.

Оказва се, че при пациенти с повишени нива на витамин D, рискът от инфаркт или инсулт е много по-голям.

С други думи, витамин D не трябва да бъде нито в много високи нива, нито в много ниски. Добре е границите на този витамин да се вместват между 50 и 100 наномола на литър. Според изследването, учените са убедени, че 70 е най-доброто число.

Много фактори са отговорни за нивата на витамин D в кръвта, дори цвят на кожата и тегло. Трудно е да се знае какво точно е нивото на този витамин в кръвта, ако не се изследват специално.

Коментирай