Здраве и красота

Ефикасни лекове за пролетни алергии

Пролетта дойде, а с нея и пролетните алергии

03.04.2015г. / 17 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пролетта вече официално настъпи. За много хора този сезон е любим заради слънцето, свежия въздух и разцъфващата природа. Но именно цъфтежът е кошмар за някои.

Страдащите от пролетни алергии трябва да се подготвят още отсега, защото съвсем скоро ще дойде моментът, в който алергиите ще се провокират. Какво трябва да направите, за да облекчите симптомите на пролетна алергия?

Взимайте пробиотици

Полезните бактерии облекчават страданието, предизвикано от сезонни алергии, защото спомагат за повишаване на имунитета. Пробиотиците коригират чревната флора, което премахва възпаленията в тъканите и отклонява ресурсите на имунната система, хвърлени в защита на храносмилането.

Отвара от чобанка

Билката чобанка доказано облекчава алергията. Тя е тревисто растение, за което се смята, че притежава силни противовъзпалителни свойства. Освен това съдържа антихистаминово вещество, наречено цитеризин, което има седативни свойства.

Големи дози витамин С

Витамин С предотвратява натрупването на хистамин в кръвта. Хистаминът е химична субстанция, която се намира в различни количества в различните храни и растения. Освен това този биогенен амин се съдържа складиран в клетките на организма, откъдето се освобождава при нужда. Така се получават и натрупванията му.

Добавянето на витамин С предотвратява свръхобразуването на хистамин, което облекчава симптомите на алергия.

Яжте лук и чесън

Снимка: Thinkstock

В лука и чесъна се съдържа веществото кверцетин – биофлавоноид, намаляващ сълзенето и сърбежа в очите и дихателните пътища. Яденето на лук и чесън е много ефикасна мярка при астма, сенна хрема, пролетни алергии, дори бронхит, синузит, простуда и грип.

Изследванията показват, че този флавоноид има инхибиторни свойства и потиска силно имунния отговор.

Свързани статии

Рибено масло

Рибеното масло е необходимо, защото съдържа големи количества мастни киселини, имащи пряко отношение в профилактиката и облекчението на алергиите.

Мастните киселини имат благотворен ефект не само върху сърдечносъдовата система, но и противовъзпалително действие, подпомагащо потискането на симптомите на алергии.

Рибеното масло помага още за подобряване функцията на кожата, червата, намалява холестерола, потиска хремата.

Прегледайте надбъбречните си жлези

Работата на надбъбречните жлези има пряко отношение към алергиите. Високите нива на стрес в организма предизвикват повишена секреция на адреналин от надбъбречните жлези.

Този хормон на стреса разрушава организма и пречи на нормалното функциониране на имунната система.

За да поддържате тези жлези с нормална функция, пийте отвара от женско биле. Тя помага за намаляване нивата на стрес и нормализиране на имунната функция.

Коментирай