Здраве и красота

Що е то студова алергия?

Сега още по-развълнувани ли сте да посрещнете пролетта?

27.03.2015г. / 16 58ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Развълнувани ли сте да зърнете и усетите пролетта? Тя вече е тук, но както всяка година, така и тази вероятно ще ни скрои някои неприятни номера. Въпреки затоплянето на времето, пролетта е характерна с температурните си колебания и резки застудявания.

Това е особено неприятно за хората, които имат студова алергия. Температурните колебания оказват голямо негативно влияние върху тях. Не сте чували за студова алергия? Ще се опитаме да ви я разясним.

Студовата алергия се проявява при ниски температури или при резки температурни колебания. Кожата реагира на тези външни дразнения като става много суха, раздразнена и зачервена. Може да се появи и болезнено лющене.

Студовата алергия е известна още като студова уртикария. Ако си мислите, че просто мразите студа, помислете си какво им е на хората, които изпитват истинско непоносимо неудобство от студа!

За хора със студова уртикария излагането на ниски температури е истински кошмар. Отключва се алергична реакция, която може да доведе до подуване на кожата и толкова силен сърбеж, че той дори може да е невъзможен за овладяване.

Тези симптоми пречат изключително много на ежедневните дейности, както и на ученето при децата.

Свързани статии

В по-леките случаи на състоянието, частта от тялото, която е изложена на студ, може да развие зачервяване, обрив или сърбеж. За страдащите от тежки форми на този вид алергия подуванията и ужасяващият сърбеж възникват по цялото тяло.

Студовата уртикария засяга най-вече млади хора.

В някои случаи тя прави невъзможни дори някои любими летни занимания, като например яденето на сладолед или пиенето на разхлаждащо питие. Ако кожата ви се докосне до студена повърхност, каквито са ледът или сладоледът, симптомите веднага се проявяват.

Добрата новина е, че тези неприятни симптоми се повлияват добре от антихистаминови препарати или местни анестетици, които помагат за воденето на нормален начин на живот.

Сега още по-развълнувани ли сте да посрещнете пролетта?

Коментирай