Здраве и красота

Ноктурия – ставане до тоалетна през нощта

Ако поривите за уриниране ви будят през нощта, това може да е сигнал за проблем

06.04.2015г. / 17 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Събуждате ли се от време на време през нощта, за да ставате до тоалетната? Обикновено сме свикнали това да се случва на много хора. Точно затова сме спокойни, че ставането през нощта е нещо нормално.

Да, обаче не е така. Нуждата от нощно ставане по малка нужда си има медицинско наименование – ноктурия, и то не влиза в графата нормални състояния, освен ако не се случва заради увеличен прием на течности точно преди лягане.

Ако ставате до тоалетна през нощта, защото сте пили много течности преди лягане, ставането не трябва да е повече от веднъж, за да се счита за нормално.

Ако ставанията са 2 или повече, тогава вероятно ноктурията ви може да подсказва за някакъв друг проблем.

Постоянното ставане до тоалетна през нощта разрушава съня, което с течение на времето оказва влияние върху работата на мозъка и психиката. В скорошно проучване на жени над 40 години става ясно, че една трета от тях страдат от този проблем.

Диуретиците и пиенето на много течности преди лягане или в края на деня могат да са виновни, особено ако сте в по-млада възраст, но ноктурията може да е симптом на сърдечна недостатъчност, проблеми с бъбреците, сънна апнея, хиперпаратиреоидизъм, инконтиненция на урината, инфекция на пикочния мехур, цистит, диабет, доброкачествена простатна хиперплазия, множествена склероза или рак на простатата.

В случай на диабет, излишната захар се реабсорбира в бъбреците, вместо да се изведе от организма чрез урината. Сърдечната недостатъчност също може да предизвика нощни ставания до тоалетната.

Свързани статии

Свръхактивният пикочен мехур може да е в основата на този среднощен проблем. Той се причинява от принудително неволево свиване на мускула на пикочния мехур, когато мехурът е частично пълен. Това води до внезапно и силно желание за уриниране по всяко време на денонощието. Случва се по-често при жени, отколкото при мъже, а причината в много случаи е субективна.

Ако страдате от ноктурия, постарайте се да ограничавате течностите вечер. Намалете също потенциалните дразнители на пикочния мехур като кофеин, алкохол и пикантни храни след вечеря.

Избягвайте също така интимни мокри кърпички или препарати, които имат силен аромат, защото той дразни уретрата.

Практикуването на упражненията на Кегел би могло да помогне за ограничаването на този проблем, тъй като мускулите на тазовото дъно играят голяма роля при работата на пикочните пътища.

След изключването на медицинските проблеми, свързани с ноктурията, лекарят ви вероятно ще ви изпише лекарства за потискане на поривите за ставане през нощта. Медикаментите за успокояване на мускулатурата на пикочния мехур през нощта ще ви помогнат да редуцирате ставанията и да заздравите съня си.

Коментирай