Майчинство

Нощно напикаване – какви са причините?

И как родителите да се справят, без да накърнят чувствата на детето

14.01.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Ставането посред нощ, за да сменят мокрия чаршаф на детето, се е превърнало в рутина за много родители. Този проблем се среща изключително често, само че никой не го обсъжда извън семейството. Много родители изпитват трудност да разговарят за проблема и се правят, че той не съществува.

Този „таен“ проблем кара да се чувстват зле както родителите, така и децата. Щом нещо се крие и не се споменава, за 90% от децата това означава, че никой друг няма такъв проблем, освен тях. Това ги кара да се чувстват още по-депресирани и нещастни.

Това далеч не е вярно. Огромен брой деца мокрят леглото нощно време. Според статистиката, момчетата са по-склонни да имат този проблем. Децата като цяло развиват способност да контролират пикочния си мехур в различни възрасти – някои по-рано, други по-късно.

Обикновено повечето деца продължават да се напишкват след 5-годишна възраст. Това може да продължи до 10 години. Обикновено след тази възраст този проблем отшумява, ако няма друга физиологична предпоставка за съществуването му.

Нощното напикаване е много разочароващо за децата, особено ако братята и сестрите им се подиграват. Родителите също понякога могат да развият депресивни симптоми заради тази неприятна ситуация, повтаряща се почти всяка нощ. Тази, понякога неизбежна част от израстването, не трябва да бъде травмираща за детето.

Родителите трябва да разберат причините, да ги обяснят на детето и заедно да говорят за проблема и да предприемат стъпки за решаването му.

Коментирай
31 rate up comment 0 rate down comment
Мария ( преди 9 години )
Този проблем за мен вече е минало, но не виждам как тази статия ще помогне на родителите, които още се борят с него. Нула информативност. По-добре се доверете на лекарите, има специфични изследвания, които трябва на направите на детето, ако проблема продължава доста след 4-5 годишна възраст. Но най-важен фактор, според мен, е стресът в семейството - децата всичко виждат и чуват, колкото и ние възрастните да си мислим, че успяваме да ги предпазим от конфликтите в семейството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар