Здраве и красота

Заболявания, които можем да объркаме с глутенова непоносимост

Симптомите са същите, но причините – други

13.04.2015г. / 13 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напоследък глутеновата непоносимост стана модерно заболяване. Сякаш откакто се заговори за така наречената цьолиакия, всички започнаха да страдат от нея.

Истината е, че глутеновата непоносимост се среща сравнително рядко – между 0,3 и 1% от хората по света проявяват симптомите на реакция към глутена.

Съществуват състояния, които наподобяват по симптоматика глутеновата непоносимост. Към тях спада и глутеновата чувствителност. Преди да побързате да се обявите за резистентни към глутена, вижте кои заболявания приличат поразително по симптоми на глутеновата непоносимост.

Синдром на раздразненото черво

Ако имате повтарящи се коремни болки и дискомфорт, газове и подуване на корема, това може да е признак на синдром на раздразненото черво.

Точната причина за появата на този синдром не е напълно ясна. Факторите, които оказват влияние са чувствителност на чревната лигавица, възпаление на лигавиците на храносмилателния тракт, смущения в движенията на червата, тоест гладката мускулатура.

Интересно е да се отбележи, че при препоръчително ограничаване на тестените изделия се наблюдава известно подобрение на състоянието.

Непоносимост към фруктоза

Тънките черва на някои хора не успяват напълно да абсорбират и преработят захарите, погълнати с храната. Така тази тежка задача се пада на дебелото черво. Там обаче бактериите се хранят със застоялите въглехидрати, което предизвиква производство на газове, спазми, диария.

Бактериален свръхрастеж в тънките черва

В червата процъфтява богата палитра от бактерии. Понякога се случва така, че тези бактерии увеличават многократно броя си. Тези бактерии усвояват захарите, постъпили в организма, което продуцира големи количества газове, неразположения, запек или диария.

Бактериалният свръхрастеж е хронично заболяване, за което няма лек, но въпреки това пробиотиците подпомагат нормалната работа на стомашно-чревния тракт.

Лактозна непоносимост

Лактозната непоносимост представлява силна чувствителност към мляко и млечни продукти и по-конкретно към протеина и захарите в тях.

При страдащите от това състояние ензима лактаза, който помага за храносмилането на млечната захар, е силно намален, което затруднява обработката на млечните продукти.

Единственото лечение е избягването на млечни продукти.

Свързани статии

Микроскопичен колит

Той се характеризира с водниста диария, която е характерна и при глутеновата непоносимост. Микроскопичният колит представлява възпаление на дебелото черво. Типично е за възрастни над 65 години, но могат да страдат и по-млади.

За това заболяване няма конкретна причина. Може да възникне при употреба на определени лекарства, дразнещи лигавицата на дебелото черво, може да е причинено от вирус или спад в имунната система.

Кандида

Гъбичките от рода кандида могат да се срещнат из целия организъм на човека. Свръхрастежът на кандида наподобява по симптоматика глутеновата непоносимост. Проявите включват слабост, раздразнителност, коремна болка, запек, диария, газове, дори и мускулни и ставни болки, алергии, синузит и грипоподобно чувство.

Множествена склероза

Промените в органите в коремната кухина при цьолиакия приличат много на тези, наблюдавани при множествена склероза – хронично автоимунно заболяване, при което вегетативната нервна система страда от постоянното „боричкане“ между бактериите и клетките на имунната система, което възпрепятства провеждането на сигнали между мозъка и тялото.

Интересно е да се отбележи, че цьолиакия се наблюдава по-често при пациенти с множествена склероза.

Коментирай