Здраве и красота

Аналгетици и главоболие

„Хванете“ мигрената на старта!

24.04.2015г. / 13 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Shutterstock/Panadol

Снимка: Shutterstock/Panadol

Пролетта идва с...

Пролет е, а всяка смяна на сезона засилва мигренозните атаки. Промените на температурите навън, както и повишаване на атмосферното налягане в комбинация с ниска влажност са факторите, които предизвикват тези мигренозни атаки.

Докторе, защо

жените страдат от мигрена два пъти по-често от мъжете?

Отговорът вероятно се крие както в нашия специфичен ритъм – диети, недоспиване, стрес, така и в колебанията в нивото на хормона естроген. Жените имат мигрена по-често по време на или преди менструалния цикъл, както и през първото тримесечие на бременността.

Противозачатъчните, приемани през устата, също могат да предизвикат мигрена. С възрастта и вече в менопаузата мигрената отслабва или изчезва напълно.

Разпознайте пристъпа преди да се е появил

Установено е, че около 70% от страдащите от мигрена имат ясни симптоми преди пристъп, които могат да се използват за прогнозиране на развитието на мигрената. Трите най-често срещани симптома за прогнозиране са умора, трудно концентриране и схващане на врата.

Други признаци на приближаваща мигрена са: проблеми със зрението; раздразнение или депресираност, както и необичайна енергичност; апетит към точно определена храна; скованост/изтръпване.

Противодействайте адекватно и ефективно

Лекувайте мигрената още при първите симптоми. Незабавното лечение помага на страдащите от мигрена да ограничат болката, за да не става силна. По принцип, при първите признаци на мигренозна атака е препоръчително да се вземе аналгетик от типа на парацетамол. Забавянето може да намали ефективността на действието му, защото по време на мигрена храносмилателната система се забавя, което намалява скоростта на абсорбирането на лекарството от тялото.

Т. нар. комбинирани аналгетици, които съдържат кодеин и/или кофеин и обезболяващи като ацетилсалицилова киселина, парацетамол или ибупрофен, действат добре на мигренозната болка, но тяхното често използване може да доведе до обратен ефект, известен като „хронично ежедневно главоболие“ или „главоболие от прекомерно използване на лекарство“. Ако вземате аналгетици три или повече дни в седмицата, поговорете с лекар.

Почивка в тъмна тиха стая също носи облекчение. Често помагат масажи на врата и/или слепоочията, както и редуването на топли и студени компреси. Тъй като причините за мигрена са различни при всеки, опитайте се да установите факторите, които я предизвикват у вас. Така ще можете да изградите щадящ режим за редуциране на периодите с болка.

Снимки: Shutterstock/Panadol