Здраве и красота

Как да премахнете неприятната миризма от косата?

На всеки се е случвало, дори в същия ден, в който косата е измита

04.05.2015г. / 14 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Естествената миризма на косата е неприятен проблем за мнозина. Въпреки че миризмата, която скалпът излъчва е натурална, всеки човек се притеснява от нея.

Лошото е, че косата попива и други миризми, които допълнително влошават нейното ухание. Такива миризми са цигареният дим, лакът за коса, балсамът, потта, миризмата на готвено и още много други.

Допълнителен проблем се явяват бактериите и гъбичките, които намират среда за растеж в основата на косата. Влажността на косъма и скалпа създават благоприятна среда за развитие на бактерии, които още повече допринасят за неприятната миризма, излъчвана от косата.

Как да премахнете този проблем?

Разтвор с оцет

В купа с вода смесете оцет, масло от чаено дърво и няколко капки лавандулово масло. Изсипете този разтвор в бутилка с пулверизатор и напръскайте в корените на косата след тренировка или когато усетите, че излъчвате неприятен мирис.

Сухи корени

Уверете се, че подсушавате добре с памучна кърпа основата на косата след измиване. Влажните корени и косми са предпоставка за размножаване на бактерии и гъбички, които са и най-честата причина за пърхот.

Те могат да влошат миризмата на косата и дори да попречат на уханието на парфюма ви. Дори да не сушите косата със сешоар е добре да оставите косата да изсъхне напълно на въздух. В никакъв случай не я връзвайте или стилизирайте, преди да е изсъхнала напълно.

Свързани статии

Не използвайте прекалено много шампоан

Използването на твърде големи количества шампоан при измиване води до свръхпроизводство на себум, който улеснява развитието на бактерии. Разпределете равномерно малко количество шампоан върху цялата коса.

Алое вера

С пръсти нанесете тънък слой гел от алое вера върху косата си, когато усетите, че излъчва миризма. Гелът от алое вера се бори ефективно с миризмата и сухотата в косата и кожата на главата.

Коментирай
Свободно време