Здраве и красота

Подуването на ръцете невинаги е безобидно

Причините да не можете да свалите пръстените си може да са сериозни

11.05.2015г. / 10 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако обичате да носите пръстени, вероятно сте забелязали, че понякога те ви стоят по-хлабаво, а друг път едва ги сваляте от пръстите си. Защо се подуват ръцете? Каква е причината да не можете да свалите пръстените си?

Не се притеснявайте – не е нужно веднага да се юрвате да сваляте килограми. Невинаги подуването на ръцете се дължи на напълняване.

Вашето тяло реагира на температурата

Основната причина пръстите ви да се подуват и да забелязвате това по украшенията си, е защото тялото ви реагира на температурните колебания в заобикалящата среда. Когато сте в студена среда тялото ви се опитва да запази вътрешната си топлина. Този процес се нарича вазоконстрикция.

Това е необходимо, тъй като топлината много лесно се губи чрез кожата. Чрез този процес тялото се опитва да намали потока кръв към крайниците, особено към пръстите на ръцете и краката. Това причинява свиване на тъканите и кръвоносните съдове. Така имате усещането, че пръстените ви ще изпаднат от пръстите.

Обратното се случва, когато навън е топло. Подуването идва заради стремежа на тялото да изразходва излишната температура, за да не прегрее, когато средата е гореща. Кръвоносните съдове и тъканите се разширяват. Процесът се нарича вазодилатация.

Това разширяване причинява издуване на краката и ръцете.

Може да има и други причини за поява на подуване на краката и ръцете:

Артрит

Ако пръстите ви набъбват всяка сутрин, това може да е признак на артрит.

Физическо натоварване

Снимка: Thinkstock

Много хора смятат, че ръцете им се подуват по време на тренировка. Това може да се дължи на факта, че упражняването предизвиква мускулите да генерират топлина, така че кръвоносните съдове да се разширят, разсейвайки излишната топлина.

Задържане на вода

Ако консумирате прекалени количества натрий, тялото ви ще има нужда да задържи повече вода, за да разреди солите. Това ще ви кара да изглеждате и да се чувствате подпухнали.

Свързани статии

Ограничете приема на натрий не само за да намалите подпухналостта, но и да подсилите здравето на сърцето.

Лекарствата, конгестивната сърдечна дейност, чернодробно или бъбречно заболяване също може да предизвика оток в крайниците.

Бременност

По време на бременността тялото произвежда с около 50% повече кръв, за да помогне на бебето да расте.

Това предизвиква цялостно подуване на тялото, тъй като течностите запълват тъканите и клетките. Това неминуемо се отразява на ръцете, краката и теглото като цяло.

Синдром на карпалния тунел

С този проблем се сблъскват хора, които работят много интензивно с ръцете си. Дейности като писане на компютър или друго пишещо устройство, травми на ръцете, пръстите или китките могат да предизвикат освен силни болки и значително подуване.

Коментирай