Здраве и красота

10 неща, които ще ви направят бодър ранобудник

Заредете се с енергия за целия ден

04.06.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Повечето хора се наслаждават на съня. От него има безброй ползи. Обикновено хората се делят условно на чучулиги и сови. Совите са онези, които обичат да поспиват до късно, мразят ранното ставане и се чувстват по-дееспособни в късните часове на денонощието.

Чучулигите са ранобудни и дейни в ранните часове. Те са заредени с енергия и са готови за предизвикателства още отрано сутринта.

Да си ранобуден и свеж от ранните часове на деня има своите позитиви. Как да станете ранобуден човек и да почувствате енергията на чучулигите?

Създайте рутина

Изпълнението на точно определен график всеки ден може да помогне на тялото ви да предскаже какво предстои да му се случи. Организмът ви знае кога е време за лягане и кога за ставане.

Спете достатъчно

Голяма грешка, която много от нас правят, е да не си доспиват достатъчно. Хроничното недоспиване носи своите негативи в много отношения. Енергията ни намалява, работоспособността също, здравословното ни състояние се влошава, дори трупаме килограми.

Направете всичко възможно да си лягате навреме, за да си набави организмът ви достатъчна доза сън.

Сложете будилника си далеч от леглото

Това ще ви накара да станете от леглото, за да изключите алармата. Няма по-добър начин да свикнете да се вдигате от леглото рано от този!

Пуснете дневната светлина да влезе


Сутрешните слънчеви лъчи, галещи тялото ви, са най-добрият начин да се събудите. Телата ни са естествено чувствителни към светлината и температурата, така че не пускайте тъмните завеси или щорите преди да си легнете. Оставете прозорците да пропускат светлината рано сутринта.

Настройте приятна музика за аларма

Защо да се будите с тромпети или кавалерийска атака, като може да го направите по щадящ мозъка начин? Изберете по-лежерна мелодия, която да не ви предизвиква прединфарктно състояние всеки път, когато трябва да ставате от леглото!

Хидратирайте се


След пълната почивка през нощта тялото има нужда от вода, която да допринесе за прилива на енергия. Водата задейства някои процеси в тялото рано сутрин, затова се заредете с чаша вода с лимон или мед.

Закусвайте


Чаша кафе и закуска рано сутрин и сънливостта ви ще изчезне. Яжте богати на протеини закуски като яйца, прясно или кисело мляко, пълнозърнести закуски. Те доставят необходимата енергия на организма.

Упражнявайте се сутрин


Тренировките рано сутрин дават силен тласък на енергията ви. С напредване на деня умората надделява и няма да ви е до упражнения, особено вечер. Сутрешните тренировки и рутината в изпълнението им ще ви помогнат да се научите да ставате рано и най-важното – да сте бодри.

Направете си сутрешен ритуал


Най-добрият начин да се превърнете в ранобудник е да си измислите нещо, което да очаквате с нетърпение рано сутрин.

Фотоматериал: Giphy, Ohmagif, Forgifs

Коментирай