Здраве и красота

Най-голямата грешка на закуска е...

Допускате ли я и вие?

19.06.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Знаем, че закуската е най-важното хранене за деня. Ако не сложите нещо в стомаха си, ще ви бъде доста трудно да издържите до обяд. Определено ще ви пристърже, няма да имате енергия и ще сте твърде разсеяни, за да вършите ежедневните си задачи.

Знаем също така, че трябва да хапваме нещо здравословно на закуска. И така – чудите ли се защо все пак бързо огладнявате след като сте изяли един здравословен тост с авокадо, блокче от мюсли или един плод?

Всички тези храни са важни на закуска, но не са достатъчни, за да ви дадат необходимия енергиен тласък.

Къде грешите?

Без значение какво ще изберете на закуска, чинията ви трябва да бъде пълна наполовина с плодове и зеленчуци, една четвърт нещо пълнозърнесто и една четвърт протеин.

Именно пропускането на протеините на закуска е причината за бързото огладняване след хапването на каквото и да е друго.

Снимка: iStock

Протеинът не само дава гориво на тялото, той е важен и за процесите в клетките. Ако просто ядете само въглехидрати на закуска, като пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, хляб, това ще забави метаболизма ви през целия ден.

Вие ще се чувствате гладни и това ще се основава на два фактора – колко ядете и какво точно ядете.

Ако не ядете протеини на закуска, скоро след това ставате хищни и сте склонни да погълнете по-големи количества храна и в повечето случаи – нездравословна.

Свързани статии

Има и друга причина пропускането на протеини на закуска да ви вреди – в началото на деня тялото ви може да преработи около 30 г протеин по-ефективно. Ако той не бъде доставен в този диапазон, след това обработването на този хранителен елемент може да се окаже трудно за останалата част от деня.

Така тялото ви се лишава от ползите от протеините. Повечето жени се нуждаят от около 80-100 г протеин на ден, въпреки че точното количество варира в зависимост от теглото и нивата на активност.

Трябва да се има предвид, че да си набавиш протеин на закуска не означава да ядеш порция пържени яйца и бекон! Прекрасен начин да си набавите необходимите белтъци са варените яйца, сиренето, ядките, киселото мляко, пилешкото, пуешкото.

Бобовите растения и семената, хумусът, соевите ядки и тофу са друг добър източник на протеини.

Коментирай