Здраве и красота

Лъжливи диетични съвети

Доверявате ли им се?

20.07.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отслабването е тежка задача. Редукцията на излишните килограми е бавен процес, който изисква стриктност и постоянство.

Много хора не успяват да удържат на изкушението, което ги залива от всички страни. Затова предпочитат краткосрочните диети за уж бързи резултати или пък се доверяват на различни трикове, които имат славата на „вълшебни“.

Ефикасността на тези трикове в повечето случаи е нулева. Кои са те и защо не трябва да им се доверявате?

Детоксикиращи диети

Тези теории стават все по-любими на мнозина. Незнайно защо в информационното пространство се шири идеята, че всички хора са задръстени от токсини и имат нужда от пречистващ режим, който ще реши всичките им здравословни проблеми, дори ще премахне излишните килограми.

Това е абсолютно невярно. Задръстването с токсини важи единствено за хора с чернодробни заболявания и проблеми с бъбреците. Те са органите, които отговарят за извеждането на токсините от тялото. Ако те не работят, тогава има проблем.

Загубата на тегло при тези детоксикиращи диети обаче рядко е резултатна.

Прочистващи сокове

Подобно на детокс диетите, прочистващите сокове също са мит. Популярни са още от 70-те години на миналия век, когато и вегетарианството започва да набира модерна популярност в западния свят.

Единствената причина, поради която можете да свалите малко количество тегло чрез сокове е, защото приемът на калории е ограничен. Не забравяйте, че тези режими крият риск от йо-йо ефект, който ще ви връхлети рязко щом се върнете към стария режим на хранене.

Нисковъглехидратни диети

Това е другата мода в диетите – обвиняването на въглехидратите за всички беди, които сполитат фигурата. Но важи ли това и за правилните въглехидрати?

Само по себе си изключването на въглехидратите за известен период от време не е особено ефективно. Дори да свалите килограми, те ще се върнат след това.

Снимка: iStock

По-доброто, което можете да направите е да редувате дни на слаб прием на въглехидрати с умерен. Така метаболизмът ви ще се научи да разпознава въглехидратите и ще поддържа теглото балансирано, както и нивата на кръвната захар.

Опасното при нисковъглехидратните диети е, че предизвикват силен глад, което крие рискове от преяждане след края на режима.

Свързани статии

Странни храни и напитки

Все по-модерно става да се обръщаме към екзотични суперхрани, които дават изключителни ползи на организма и са мощно оръжие срещу килограмите. Годжи бери, спирулина, корени и какво ли не още биват представени като чудото, което ще ви отърве от килограмите.

Истината е, че вместо да се залъгвате с подобни продукти е най-добре просто да спазвате дългосрочен режим на хранене с пресни продукти, пълнозърнести храни и необработено прясно месо. Просто е!

За да отслабнем трябва да ядем по-малко от 1000 калории

Не ви ли звучи прекалено екстремно? Твърде ниският прием на калории крие рискове от сериозно забавяне на метаболизма.

Вместо да унищожавате метаболизма си в дългосрочен план, опитайте се да намалите порциите, но да се храните по-честичко. Гладуването няма да реши проблема с килограмите, защото все някога апетитът ще ви връхлети рязко.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Аз ( преди 8 години )