Здраве и красота

Причини да ядем повече домати

Вкусни, сладки и полезни - какво повече от това!

18.08.2015г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Сочни, сладки, червени, вкусни – доматите са просто възхитителни! Има много причини да ядем повече домати. Те са прекрасен зеленчук, който е повече от полезен за организма. Защо?

Красива кожа

Доматите съдържат ликопен, който е известен като естествено прочистващо средство. Той е съставка в много козметични продукти. Защо да го ползвате под преработена химически форма като можете да си го набавяте директно чрез консумация на вкусни домати?

Освен това от доматите става чудесна маска за лице.

Мощни срещу рака

Доматите са помощници в борбата срещу рака и в превенцията му. Ликопенът има силно влияние срещу свободните радикали и окислителните процеси в организма, тъй като е антиоксидант. 

Консумацията на повече домати помага в предотвратяването на рак на дебелото черво, стомаха, простатата. 

Подобряват зрението

Витамините и минералите в доматите като витамин А, са важни компоненти, необходими за зрението. Яденето на повече домати, особено от възрастните хора, предотвратява преждевременни усложнения със зрението и слепота.

Полезни за сърдечносъдовата система

Високите нива на холестерол влошават работата на сърдечносъдовата система. Високият лош холестерол е водеща причина за нарастващата честота на сърдечносъдови заболявания и усложненията от тях.

Доматите са богати на витамини и антиоксиданти, които намаляват холестерола и подобряват проходимостта на кръвоносните съдове.

Помагат в отслабването

Снимка: iStock

Доматите, въпреки сладостта си, са бедни на калории. В 100 г домати се съдържат само 18 калории. Наличието на фибри в тях ви кара да чувствате ситост по-дълго. Добавяйте доматите към всяко хранене без терзание.

Улесняват перисталтиката на червата

Доматите регулират запека и метаболизма. Те спомагат за редовните изхождания. Фибрите в тях стимулират работата на червата и улесняват извеждането на токсините от организма.

Подмладяват 

Доматите съхраняват младостта. Бръчките и фините линии са първите признаци на стареене. С помощта на доматите тези неравности по кожата се изглаждат. Стареенето се дължи на оксидативните процеси в организма, а антиоксидантите в доматите се борят с това.

Свързани статии

Силни и здрави кости

Вкусните червени и розови домати правят магии с костите. Те доставят необходимите количества калций и витамин К. Затова е от голямо значение децата и бременните жени да похапват повече домати, особено в сезона им.

За красива коса

Консумацията на домати, както и прилагането на маски с чудния зеленчук правят косата бляскава, жива и лъскава. Това отново се дължи на витамин А, играещ роля за растежа на косата.

Облекчават болката

Това свойство на доматите е много ценно. Те съдържат противовъзпалителни вещества като флавоноиди и каротеноиди, които се борят с възпаленията. 

Коментирай