Здраве и красота

Лютото ни пази от преждевременна смърт

Авторитетни причини да ядем пикантни храни всеки ден

24.08.2015г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Обичате ли люто? Е, сега ще имате още една причина да го обичате на воля! 

Пикантните храни, консумирани всеки ден в малки количества, намаляват риска от преждевременна смъртност с 14%. Това установява изследване, публикува в BMJ Journal, пише prevention.com. 

Изследователите определят пикантните подправки и продукти като особено полезни заради наличието на биоактивни съставки и по-специално капсаицин, имащ доказани ползи при затлъстяването. 

Капсаицинът е антиоксидант с противовъзпалително, антираково и антихипертензивно действие, тоест намалява кръвното налягане.

Всички тези полезни свойства на продуктите, съдържащи капсаицин, предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и страдания на дихателните пътища. Пикантните храни също променят чревната микрофлора като провокират синтеза на полезни бактерии.

Снимка: iStock

Проучването е проведено върху 500 хиляди китайци. Авторите на изследването твърдят, че хората, които ядат люти чушки са по-склонни да консумират и черен пипер, кимион, червен пипер, джинджифил в ежедневното си готвене. 

Тези подправки доставят невероятните ползи за здравето и затова трябва да бъдат неизменна съставна част от менюто, категорични са учените.

Това не е първото проучване в тази посока. Пикантните храни са известни със своите ползи. Доказано е още, че те спомагат за намаляване на апетита и забързване на метаболизма. Най-лютите храни са способни да активират изгарянето на мастна тъкан.

Какво чакате? Похапнете си лютичко! Полезно е! 

Коментирай