Здраве и красота

Народни лекове при болки в ставите

Тинктура от картофени кълнове

30.08.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Проблемите свързани с моторната (опорно-двигателната) система могат да включват различни заболявания и разтройства, като увреждане на стави, хрущяли, околоставните тъкани и други органи на скелетната система.

Според проучвания, около 80% от хората в различна възраст са изправени пред някакъв вид ставна болка. За да се намали неразположението обикновено се назначават различни медикаменти. Не бива да забравяме и за народните лекове, които също могат да помогнат. Споделяме някои от тях. 

Компрес с хрян

Вземете малко парче хрян, настържете и го сложете върху парче марля. Приложете върху засегнатите места и завържете с бинт (но не твърде стегнато). Оставете компреса да действа около 20-30 минути. 

Тинктура от картофени кълнове

Ако оставите стари картофи за няколко седмици, ще видите как върху тях се появяват малки израстъци. Това са картофените кълнове. Въпреки че не са подходящи за консумация, те могат да облекчат ставните болки.

В буркан сложете малко количество кълнове и ги залейте с водка. Съхранявайте на тъмно и хладно място в продължение на две седмици. След това прецедете и при необходимост втривайте от тинктурата върху болезнените места. 

Тинктура с жълтурчета и лайка

Може да направите тази тинктура със свежи или сухи билки. Сложете ги в буркан и ги залейте със зехтин или растително масло. Трябват ви 30 г билки и 0,500 мл масло. Съхранявайте буркана на сухо и хладно място в продължение на 14 дни. След това прецедете маслото и при нужда, с леки масажни движения нанасяйте върху болезнените места. 

Свързани статии

Компрес с жълта глина

Глината (хума) е използвана в продължение на хилядолетия за облекчаване на различни неразположения. Направете си гъста каша от глина и вода и я приложете върху болезнените места. Оставете да действа 20 минути и изплакнете.

Снимка: istock

Коментирай