Здраве и красота

Митът, че кафето предизвиква изхождане

Учените опровергаха зависимостта между кафето и ходенето до тоалетна

11.09.2015г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не е тайна, че кафето може да ви накара да потърсите спешно... тоалетна. Много хора имат сутрешен ритуал, свързан с пиене на чаша кафе с определена цел – прочистване на червата или казано на народен език - „ходене по голяма нужда“.

Според едно скорошно изследване на American Chemical Society, слабителният ефект на кафето не е напълно изяснен, пише health.com.

Много хора посочват кофеина като основен „провокатор“ на червата им, но експертите обясняват, че ако това беше вярно, газираните и енергийните напитки щяха да имат същия ефект.

Вместо това, ефектът, който си мислим, че кафето има се дължи на сложно взаимодействие между храносмилателната система и естествените химикали в кафето.

Киселините в кафето причиняват производството на повече стомашни киселини, а това от своя страна увеличава скоростта, с която тези киселини се изливат от стомаха в червата. 

Кафето също увеличава производството на хормони, които задвижват тънките черва и които ги карат да изтласкват съдържимото към дебелото черво. Кое от всичките повече от 1000 различни химически съединения в кафето обаче предизвиква това не е напълно ясно. 

Друг интересен факт е, че само 3 от всеки 10 човека споделят, че кафето им действа като пургатив. Така че, ако кафето ви кара да посещавате тоалетната рано сутрин, считайте себе си за специален, шегуват се експертите.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време