Здраве и красота

Омега-3 не помага на мозъка

Ново изследване опровергава досегашните схващания

05.09.2015г. / 07 51ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Чували сме, че хранителните добавки с омега-3 мастни киселини помагат за здравето на очите, подобряват сърдечносъдовата функция и стимулират мозъка и паметта.

Ново проучване обаче опровергава това доскорошно схващане. Това изследване е най-дългосрочното, правено някога по този повод. То установява, че омега-3 мастните киселини не подобряват здравето на мозъка и паметта при възрастни хора.

Изследването е публикувано в списание Journal of American Medical Association, пише изданието MotherNatureNetwork.

Изследователите оценили когнитивните способности на 4000 участници за период от 5 години. Участниците били на средна възраст 72 години и били разделени в три групи. Едната група приемала омега-3 мастни киселини за този период от време, втората – плацебо, а третата – хранителни добавки с лутеин и зеаксантин.

Последните две вещества се намират в зелените листни зеленчуци.

Омега-3 мастните киселини отдавна се свързват с подобряване здравето на очите и функцията на сърдечносъдовата система.

Смяташе се, че те облекчават и деменцията. Но според проучването, след 5 години взимане на хранителни добавки с омега-3 мастни киселини, пациентите не демонстрирали никакво подобрение в когнитивните функции.

Участниците в изследването били оценени по специални показатели за намаляване на познавателната способност на мозъка от самото начало на изследването до края.

Учените установили, че скоростта на намаляване на когнитивните способности при трите групи участници била сходна, тоест те губели определени мозъчни функции независимо от приема на добавки.

Така че, омега-3 няма да защити вашия мозък от разпад, ако се стигне дотам. Все пак, изследователите съветват да се храним с продукти, богати на омега-3 мастни киселини вместо да приемаме хранителни добавки с полезните вещества.

Според тях усвояемостта от натуралните източници е много по-качествена. С други думи – колкото по-отрано се храним с полезна храна, толкова повече отлагаме разпада на мозъчните функции в старческа възраст.

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Галя ( преди 8 години )
Група английски учени установиха , че американски учени няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар