Здраве и красота

Упражнения при болки и схващане на шията

Правете ги всеки ден

18.09.2015г. / 15 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Остеохондрозата на шийните прешлени е сериозно заболяване (отнася се за група дегенеративни заболявания, засягащи ставния хрущял и нормалното костно формиране), съпроводено с болка, чести мигрени, световъртеж, нарушение на слуха, нарушение на зрението, координацията и други. Състоянието се лекува чрез физиотерапия, медикаменти, лечебна физкултура и други.

Има няколко упражнения, които могат да се правят, за да се намали напрежението и болката в областта на шията. Споделяме някои от тях. Правете ги всеки ден или при нужда, за да намалите неразположението.

Упражнение 1

Бавно спуснете брадичката към шията. Опитайте се да завъртите главата си на дясно, а след това наляво. Направете по 5 повторения за всяка страна.

Упражнение 2

Леко повдигнете брадичката и отново се опитайте да завъртите глава в едната и другата посока. Направете по 5 повторения за всяка страна.

Упражнение 3

Изправете главата и гледайте напред. След това я наведете на дясно и се опитайте с ухото си да докоснете рамото. Отново направете по 5 повторения за всяка страна.

Свързани статии

Упражнение 4

Дръжте главата изправена и поставете ръката си в задната й част. Избутайте с ръка леко главата надолу. Направете три повторения по 5 секунди.

Упражнение 5

Дръжте главата изправена. Поставете едната си ръка на челото. Опитайте се да натиснете с чело ръката си. Ще усетите как мускулите на шията леко се напрягат. Направете това упражнение три пъти за по 5 секунди.

Коментирай