Здраве и красота

Как да си направите домашен билков мехлем?

Помага при ухапвания и екземи

26.09.2015г. / 07 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Билките са един от най-старите и изпитани методи за облекчаване на различни кожни неразположения и заболявания. Днес споделяме една лесна домашна рецепта за билков балсам, който ще облекчи кожните ви раздразнения, ако страдате от ухапване от насекомо, при охлузвания и ожулвания, екземи и други.

Какво се съдържа в нея?

Невен – една от най-добрите билки за лечение на порязвания, изгаряния, възпаления, натъртвания, малки отворени рани, ожулвания.

Живовляк – при екзема, псориазис, пчелни ужилвания, ухапвания от насекоми.

Жълт кантарион – при натъртвания, рани и изгаряния.

Черен оман – при трудно зарастващи рани.

Свързани статии

Маслинови листа – при екземи.

Борова смола – при рани и натъртвания; има антибактериални, антивирусни, противогъбични, противовъзпалителни и антимикробни действия.

Мед, който заздравява кожата и я овлажнява.

Необходими съставки:

  • 1 и 1/4 чаша зехтин
  • 2 чаши сушени билки – приблизително по 1 супена лъжица изсушени цветове от невен, живовляк, жълт кантарион, маслинови листа, изсушен корен от черен оман и борова смола
  • 2-4 супени лъжици пчелен восък
  • 1 супена лъжица мед
  • 2 чаени лъжички етерични билкови масла – по желание
  • 1/2 чаена лъжичка витамин Е – по желание

В стъклена купа или буркан сложете всички съставки заедно и на водна баня, на тих огън разтопете маслата и смолата. Нека сместа къкри около 30-40 минути, без маслата да завират и прегарят.

След това през цедка или тензух ги прецедете и пресипете в метални кутийки или стъклени буркани. След като мехлемът се охлади е готов за нанасяне върху кожата.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати