Здраве и красота

Семена от чиа за отслабване и не само

Стабилизират кръвната захар

24.10.2015г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Семената от чиа са една от най-полезните хранителни добавки. Не съдържат глутен, богати са на полезни фибри, подпомагат мозъчната дейност. Вижте още няколко здравословни ползи от чиата и защо е добре да я консумирате.

Грижат се за здравето на сърцето

Консумирането на семена от чиа спомагат за намаляване на високото кръвно налягане. Семената съдържат високи количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които се считат за едни от най-добрите приятели на здравото сърце.

Стабилизират кръвната захар

Семената чиа спомагат за забавяне усвояването на сложните въглехидрати от организма. Разтворимите фибри, които се съдържат в тях, спомагат за поддържането на едни стабилни нива на кръвната захар.

Според проучване хората, които всекидневно консумират чиа в продължение на поне два месеца, са много по-малко податливи на образуването на кръвни съсиреци и на резки промени в кръвната захар.

Дават сила

Думата „чиа“ означава сила. Семената чиа са балансирана комбинация от белтъчини, въглехидрати, мазнини и фибри. Ето защо много спортисти ги приемат преди и след спорт, тъй като те не само им осигуряват всички необходими хранителни елементи, но им дават повече енергия.

Облекчават ставните болки

Семената от чиа се препоръчват за прием на тези хора, които страдат от болки в ставите. Високата концентрация на омега-3 мастни киселини спомага за укрепването на ставите. Също така омега-3 се превръщат в простагландини, които са известни, че имат както облекчаващо болката действие, така и противовъзпалителни ефекти.

Загуба на тегло

Есенциалните мастни киселини, съдържащи се в семена от чиа, помага да се стимулира метаболизмът и насърчават изграждането на чистата мускулна маса. Ето защо, ако спазвате диетичен хранителен режим, добавете в менюто си от семената.

Богати са на протеини

Семената от чиа съдържат около 20% повече протеини, отколкото в много други зърнени храни, като пшеница и ориз. Чиа семената съдържат стронций, който помага да се асимилират протеините.

Свързани статии

Как да консумирате семена от чиа?

Тъй като те са лесносмилаеми, не е необходимо предварително да ги смилате. По желание може да ги смелите и да ги поръсите върху салати, ястия, зърнени закуски. Добавяйте от тях към кисело мляко, смутита и т. н.

Тъй като семената имат способността да абсорбират до 6 пъти повече вода от теглото си, много е важно когато ги приемате да пиете достатъчно течности, за да не предизвикат стомашно дразнене.

Коментирай
Свободно време