Здраве и красота

6 вида мед и техните полезни свойства

Хапвайте по-често мед от кестени

02.10.2015г. / 09 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Медът и неговото приложение има хилядолетна история. Исторически факти, които говорят за лечебните свойства на дара от природата, разказват как древните египтяни са го използвали за лечението на различни кожни болести и рани.

Днес той е част от нашето всекидневно хранене, тъй като осигурява на организма ни много витамини, минерали и други важни хранителни елементи.

Имаме възможността да опитваме различни видове мед като акациев, боров, мед от глухарчета и т. н. Всички те носят своите предимства. Събрахме 6 уникални вкуса мед и техните полезни свойства, от които да се възползвате.

Суров мед

Суровият (непреработен) мед не позволява при неговата консумация да има рязко покачване на кръвната захар. Когато хапвате суров мед, кръвната захар достига само допустими граници. Това го прави подходящ за консумация от хора страдащи от метаболитен синдром. Вместо да добавяте захар към топлите напитки, подсладете ги с една чаена лъжичка мед.

Тъмни видове мед

Тъмните ароматни медове са с високо съдържание на антиоксиданти. Колкото по-тъмен мед, толкова по-антиоксидантен. Консумирането на тъмен и ароматен мед ще помогне да елиминирате голяма част от свободните радикали в организма ви, но също така и да подобрите функционирането на мозъка.

Мед от елда

Медът от елда е с тъмен кехлибарен цвят и изключително богат на желязо и антиоксиданти. Има специфичен вкус и аромат, който не допада на всеки. Препоръчва се за облекчаване на кашлица.

Мед от манука

Медът от манука се получава от цветовете на растението манука, известно още като чаено дърво. Този вид мед е чудесен не само за хапване, но и за локално приложение. Неговите лечебни свойства спомагат за лечението на рани, за намаляване на бактериалните инфекции по кожата, при акне, за забавяне на стареенето на кожата.

Мед от лавандула

Медът от лавандула съдържа всички хранителни съставки както останалите видове мед, но се отличава с това че е богат и на тирозин. Поради неговото широкообхватно действие, за тирозинът се смята, че може да облекчи депресията, безпокойството, нарушената концентрация, липсата на сън, хроничната умора, стреса, да намали неразположенията по време на ПМС.

Медът от лавандула има и противогъбични свойства и помага на организма да бъде устойчив срещу Candida albicans, Candida krusei и Cryptococcus neoformans.

Кестенов мед

Ако все още не сте опитвали този дар от природата, време е да усетите неговите аромати и вкусове. Медът от кестени има интензивен аромат, но леко горчив вкус. Има високо съдържание на минерални соли и танин. Има тъмен цвят, понякога кехлибарен. Какво го прави специален?

Забавя стареенето, тъй като съдържа големи количества антиоксиданти. При продължителна консумация, той ще ви помогне наистина да изглеждате по-свежи и млади.

Свързани статии

За да намалите умората хапвайте кестенов мед. Той има високи количества фруктоза и е добър източник на енергия. Въпреки това не е много сладък на вкус, което го прави чудесен заместител на захарта и в сладкишите, за тези от вас, които не обичат да са им много сладки.

За да намалите появата на акне прилагайте върху кожата мед от кестени.

Богатият витаминен състав на меда го прави идеален за укрепването на мускулите, подобряване на кръвообращението, засилване на имунитета, подобряване функционирането на органи като черния дроб и стомаха.

Снимка: istock

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
AMONG US CM! ( преди 2 години )