Свикнали сме да смятаме, че здравословният сън трябва да трае поне 8 часа. Множество центрове за контрол и превенция на заболяванията по цял свят са доказвали през годините, че недоспиването води до куп здравословни проблеми, рискови ситуации в работната среда, катастрофи и много други опасни за здравето ситуации.

Но едно ново проучване установява, че може би нямаме нужда от чак толкова сън, колкото сме си мислели досега, пише MotherNatureNetwork.

В ерата на технологиите организмът ни все повече се обърква кога е време за сън и кога – не. Всичките електронни светещи джаджи, с които сме оборудвани в ежедневието си, ни пречат да спим нормално. Циркадните ритми, естествено провокирани от природата, биват нарушени.

Проучването, публикувано в Current Biology, изследва 3 различни общности в различни континенти, които нямат електричество и съвременна електроника в ежедневието си. Това са племена от Африка и Южна Америка.


Снимка: iStock

Най-странното, което учените забелязват е, че тези хора спят дори по-малко от средностатистическия човек в Северна Америка и Европа. И не само, че спят по-малко часове, но и не страдат от диабет, сърдечносъдови заболявания и други, свързани с липсата на сън проблеми.

Оказва се, че хората от първобитните общества са напълно здрави, въпреки намаленото количество сън. Повечето от тях се събуждат преди изгрев. Средно изследваните групи спели по около 5-6 часа на денонощие.

Още по темата

Специалистите отбелязват, че е важно да се спомене все пак, че тези хора не са подложени на ежедневния стрес, на който са подложени работещите граждани на развитите общества. Това е значителен фактор в цялата картина.

Така учените стигат до извода, че сънят сам по себе си не е най-същественият фактор за здравословен начин на живот и отмора.

А нашият извод е, че трябва да намалим стреса, да се съсредоточим върху приятните дейности, които разнообразяват деня ни, както и приятните моменти с близките ни. Така и сънят ни ще е по-спокоен и пълноценен, колкото и часа да е той.