Здраве и красота

Студени ръце и крака? Ето най-честите причини за това

Анемията е една от тях

15.12.2015г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През зимните месеци усещаме крайниците си по-често студени и за това обикновено са отговорни ниските температури. Ръкавиците, леката разтривка и обливането с топла вода могат да ни помогнат. Но в някои случаи студените крайници подсказват за някакъв дисбаланс в организма, като:

Синдром на Рейно

Състоянието се характеризира с постоянно усещане на студени крайници. Стесняването на кръвоносните съдове се наблюдава при излагане на ниски температури или при емоционален стрес (най-често). Синдромът на Рейно е патологично състояние на кръвоносните съдове, като носът и ушите също могат да бъдат засегнати.

Синдромът бива първичен и вторичен, като при втория се наблюдават често и симптоми на други сериозни заболявания. Студените крайници се наблюдават не само при възрастни, но и при деца. За да се намали дискомфорта при първичния синдром е важно да се избягват факторите, които водят до стесняването на кръвоносните съдове.

Също така може да се регулира и чрез носенето на ръкавици, чрез редовна физическа активност, топла вана, здравословна храна. Ако не усетите подобрение е важно да се консултирате със специалисти.

Хипотиреоза

Среща се при тези хора, които имат нарушение във функциите на щитовидната жлеза. Хипотиреозата е състояние, при което жлезата работи с намалена функция. При нея освен всички съпътстващи неразположения, страдащите усещат и студени крайници. Щитовидната жлеза играе роля на термостат в тялото ни, така че когато не е достатъчно активна, тя забавя и редица други функции в организма, което води до студенина.

Анемия

Едни от симптомите подсказващи за наличието на анемия са умора, главоболие, замаяност. В някои случаи недостигът на желязо в организма намалява доставките на кислород и това води до появата на студени крайници.

Свързани статии

Ниско кръвно налягане

При ниско кръвно налягане кръвопотокът се пренасочва от крайниците към жизненоважни органи в тялото. Ето защо при много хора следва и неразположението на студените крака и ръце. Възможно е и да не знаете, че имате ниско кръвно, затова е важно да го следите често и ако е необходимо да се консултирате с лекар.

Тютюнопушене

Никотинът предизвиква стесняване на кръвоносните съдове и е причина за образуването на плаки в тях. По този начин се нарушава и кръвоснабдяването на крайниците, които при някои пушачи се усещат и като по-студени.

Коментирай