Здраве и красота

Признаци на крайно изтощение

Кога да спрем с напрежението, стреса и натоварването?

16.12.2015г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Често използваме понятието „изтощение“ просто така. Не му придаваме особено значение, а то може да се превърне в медицински проблем.

Кои са сигналите, които издават, че страдате от крайно изтощение?

Чувствате умора без причина

Умората обикновено има своята причина. Тя е вследствие на недоспиване, тежък физически или умствен труд, пренапрежение или стрес.

Когато обаче изпитвате хронична умора без видима причина, това е признак на изтощение, което влияе изключително зле на организма. Ставате сутрин без енергия, да не говорим, че ставате много трудно. След работен ден ви се иска единствено да легнете, нямате желание за нищо.

Това са едни от първите симптоми на изтощението.

Чести световъртежи

Световъртежът може да е симптом за много състояния, някои от които много сериозни и изисква лекарско мнение. Но той може да е и сигнал, че мозъкът ви трайно не успява да си почине и да превключи от будно към бодро състояние.

При изтощение световъртежите се проявяват най-вече при ставане от сън – чувствате се замаяни, не можете да удържите равновесието си за няколко минути, поклащате се при ставане.

Трудности при изправянето

Споменахме проблемите с равновесието – те са сигурен белег за изтощение. Обичайните рутинни дейности, които вършим всеки ден са затруднени, значи организмът ни е прекалено изтощен, за да ги изпълнява.

Обикновено, при хората, работещи на дълги смени тези проявления са по-чести. Но ако работите на нормален 8-часов работен ден и имате симптоми на изтощение, трябва да преосмислите ежедневния си план и да откриете онова, което ви тласка към това състояние.

Липса на сексуално желание

Нежеланието за секс има много причини. Една от тях е изтощението. Когато нямате сили да отидете до магазина или да се видите с приятели, надали ще ви се прави и секс. Преумората, работата, стресът, грижите се натрупват и намаляват значително желанието и енергията за интимност.

Липса на концентрация

Невъзможността за концентрация е показателна за наличието на изтощение. Мозъкът се опитва да се самосъхрани като отделя по-малко ресурс за обработка на нова информация. По този начин губим концентрация. Липсата на сън, стресът и тревожността взимат превес.

Липса на желание за забавления

Случвало ли ви се е приятели да ви поканят да излезете в петък вечер, а на вас да ви се иска просто да се приберете и да се пльоснете на дивана? Замислете се! Това може да е признак на физическо изтощение и крайна умора.

Независимо дали седмицата е била тежка или не, ако чувствате непрекъсната нужда от почивка и нежелание да разпуснете в приятна компания, определено изтощението е взело надмощие над нормалния ви начин на живот.

Коментирай