Здраве и красота

Храни, които задължително се ядат сурови

Кои продукти не трябва да готвим?

26.01.2016г. / 14 05ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки естествен хранителен продукт има своите полезни вещества, които приемаме чрез консумацията му. Знаем, че колкото по-пресни или здравословно приготвени са продуктите, толкова по-качествено ще е усвояването им от организма.

Има обаче няколко храни, които задължително трябва да се консумират сурови, защото която и да е термична обработка, включително задушаването на пара, разгражда важните съединения в тях.

Кои са те?

Чесън

Чесънът е подправка, присъстваща в хиляди рецепти за приготвяне на термично обработени ястия. Той е надарен с изключително много полезни хранителни вещества, заради което често е наричан естествен антибиотик.

В него се съдържа важен антиоксидант – алицин, който е много мощен в превенцията на рак и сърдечносъдови заболявания. Другите полезни вещества в чесъна остават невредими след готвене, но специално алицинът не. Затова е необходимо да го консумирате пресен. Ако го слагате в ястия, нарязвайте го на парчета 45 минути преди готвене. По този начин алицинът се задържа повече в чесъна, пише bustle.com.

Лук

Лукът, подобно на чесъна, е изключително полезен. Неговите невероятни сокове съдържат силни антиоксиданти, които подобряват цялостно здравословното състояние и предпазват от опасни злокачествени процеси.

Тези органични съединения обаче се разрушават при топлинна обработка, особено на по-висока температура, и затова е добре лукът да се консумира заедно със пресни салати, а не с готвени ястия.

Червени чушки

Ако искате да си доставите големи количества витамин С – червената чушка е начинът. Тя е най-богата на този витамин сред зеленчуците. Витамин С обаче не е устойчив на загряване и се разпада при готвене.

Всички обичаме сочни червени пълнени чушки, но е по-полезно да ги ядем сурови, защото така ще получим пълния набор от полезни вещества в тях.

Спанак

Спанакът е много богат на желязо и витамин С. За витамин С вече стана ясно, че се разпада твърде лесно при високи температури.

Желязото, калцият, магнезият, които също се съдържат в пресния спанак, не търпят термична обработка. Затова е добре да ядете спанак под формата на салата. Ще преоткриете невероятния му вкус!

Броколи

За броколите сме чували, че е добре да не се готвят особено и затова хората ги приготвят варени или задушени на пара. Е, имаме лоша новина – дори при този вид обработка броколите губят полезните си вещества!

За да се възползваме от хранителните им богатства, трябва да ги ядем сурови. Съединението сулфорафан, което е силно срещу раковите клетки, действа само ако броколите са сурови.

Свързани статии

Плодове

Плодовете, разбира се, е най-добре да се ядат сурови, защото витамините, минералите и антиоксидантите в тях страдат при топлинна обработка. Въпреки това, много голяма част от плодовете се приемат под формата на сладка, десерти, печива, компоти.

Ако искате да се заредите с истинска витаминна бомба – яжте пресни плодове!

Снимки: iStock

Коментирай