Изтъняването на косата е много неприятен проблем. Той може да настъпи вследствие на много вътрешни и външни фактори. Такива са стрес, лошо хранене, неправилно миене на косата, лоша хигиена, заболявания, възпаления, пърхот и много други.

Етеричните масла могат да помогнат не само за подобряването на структурата на косъма, но и да ускорят растежа. Кои са най-добрите етерични масла за увредена коса, стимулиращи бързото й израстване?

Етерично масло от розмарин

Още в древността етеричното масло от розмарин се е смесвало с масло от сладък бадем, ела и рициново масло, за да се получи идеалният коктейл от благотворни масла за ускоряване на растежа.

Етеричното масло от розмарин е едно от най-добрите за изтъняла коса. То я обогатява и подхранва с хранителни вещества. Маслото от розмарин е богато на антиоксиданти и има противовъзпалителни свойства.

Това премахва пърхота и успокоява кожата. Добре е след нанасяне на влажна коса да изчакате 30 минути, преди да изплакнете.

Етерично масло от кедрово дърво

Косата може да се окаже отслабена заради влошено състояние на космените фоликули. Маслото от кедрово дърво стимулира кръвообращението в скалпа като по този начин спомага за подхранването на фоликулите, а чрез тях и на косъма.

Кедровото масло предпазва от инфекции, възпаления и защитава скалпа от гъбички. По този начин косата расте по-здрава и по-бързо.

Още по темата

Етерично масло от мащерка

Мащерката е много ефикасна при бактерии и гъбички по кожата на главата. Те могат да доведат до косопад или драстично изтъняване на косъма.

Маслото от мащерка има антисептични свойства, които стягат основата на космения фоликул като по този начин не допускат навлизането на бактерии навътре в корена.

Косата расте бързо, по-силна е и пада по-малко при употреба на етерично масло от мащерка.

Етерично масло от лавандула

Лавандулата е едно от най-ароматните растения в козметиката и разкрасителните процедури. Тя не само има приятен аромат, но и мощни лечебни свойства.

Етеричното масло от лавандула съдържа противовъзпалителни агенти, които стимулират регенерирането на кожата и косъма. Тя е истински стимулант, който подобрява циркулацията на кръвта и намалява падането на космите.

Етерично масло от босилек

Това етерично масло е богато на антиоксиданти и силни противовъзпалителни вещества, които помагат не само при косопад, но и при грипни състояния и акне. Прилагането на това масло върху косата стимулира растежа и регенерирането на косъма.

Маслото от босилек намалява пърхота, премахва бактериите и улеснява растежа на косъма. То премахва токсините, натрупани в косата и я хидратира.

Снимки: iStock