Здраве и красота

Чести причини за болка по време на овулация

Кисти на яйчниците

27.01.2016г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимки: istock

Снимки: istock

По време на овулация се появяват симптоми, подобни на тези на месечния цикъл. Гърдите набъбват, коремчето се подува, понякога имаме апетит за определени храни и други. В зависимост кой яйчник овулира, възможно е ниско долу да усетим и леко напрежение. При някои жени овулацията преминава не с леки смущения, а със сериозни коремни болки.

Тези болки почти винаги са червен флаг за наличието на базов здравословен проблем, който може да доведе до проблеми с плодовитостта. Вижте кои са най-често срещаните причини за болка по време на овулация.

Кисти на яйчниците

Болката по време на овулация би могла да се дължи на кисти в яйчниците. Кистите могат да се образуват или да се спукат, когато яйчниците овулират и това да предизвика неразположение. Жените, които страдат от поликистозен овариален синдром често изпитват болка по време на овулация в резултат на множество кисти.

Кистозните яйчници са резултат от хормонален дисбаланс, обикновено свързан с инсулинова резистентност. Ограничаването на зърнените храни и сладкишите, които причиняват възпаление в организма, могат да бъдат от голяма полза.

Ендометриоза

Ендометриозата е възпалително заболяване, което засяга яйчниците и маточните тръби. Тя също може да причини болка по време на овулация. Други симптоми придружаващи състоянието са болка по време на полов акт, мигрена, запек, главоболие, замаяност и други.

Сраствания

Ако сте преминали през хирургична интервенция на коремната област, като цезарово сечение или операция от апандисит, много е вероятно да са се получили сраствания в резултат на операцията. Това също може да допринесе за болка по време на овулация.

Бактерии след медицински процедури

Бактериите могат да бъдат въведени в тазовата кухина чрез катетри, хирургия и дори при раждане.

Свързани статии

Това може да причини възпаление и инфекции и в резултат да изпитвате болка по време на овулация.

Полово предавани инфекции

Друга причина за болезнената овулация е предаването на инфекции по полов път. Такъв пример е хламидията, която може да причини и възпаление на маточните тръби. В резултат те се запушват с гной и причиняват възпаление и болка.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
emilia 65 ( преди 5 години )
vijdat li se ehograf vazpalenie na mato4ni trabi i qi4nik? Blagodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар