Здраве и красота

Страхотни здравословни ползи от киселото зеле

Защо трябва да похапваме кисело зеле по-често?

02.03.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Киселото зеле е любима храна от българската кухня. То е основна съставна част в много традиционни български рецепти, както и в много чуждестранни. Има множество причини киселото зеле да ни е любимо и вкусът е само една от тях.

Какви са здравословните ползи за организма от киселото зеле?

То има противогъбични свойства

В киселото зеле се съдържат полезни бактерии, които редуцират количеството гъбички, появили се в тялото. Киселото зеле е своеобразен пробиотик и пребиотик, който спомага за регулиране на чревната флора и подобряване на метаболизма.

Полезно е за сърцето

Естествено ферментиралите храни като киселото зеле са много полезни за сърцето. Те съдържат множество антиоксиданти, които предпазват сърцето от вредното влияние на свободните радикали.

Мощно срещу рака

Киселото зеле има противоракови свойства. Редовната му консумация може да ви предпази от развитие на туморни клетки в организма. То неутрализира излишните нива на естроген, които се свързват с развитието на рак на гърдата при жените.

Регулира хормоналните нива

Освен че намалява високите нива на естроген, киселото зеле регулира и количеството хормони, секретирани от други жлези с вътрешна секреция. То спомага за подобряване и на менструалните болки и повишава настроението.

Стопира хранителните отравяния

Подобно на киселото мляко, киселото зеле има антитоксични свойства. Ако смятате, че сте се натровили с някаква храна, хапнете кисело зеле. Пробиотиците в него неутрализират вредните бактерии на салмонелата и дизентерията. Тези микроорганизми причиняват диария, треска и стомашни болки и спазми.

Има противовирусни свойства

Благодарение на полезните бактерии в киселото зеле то ни предпазва от редица вирусни инфекции. Когато имунната система е в добър баланс и всички полезни бактерии в тялото са налице, болестотворните вируси не могат да ни повалят.

В сезона на грипа и вирусните респираторни заболявания хапвайте повечко кисело зеле, за да сте здрави!

Засилва метаболизма

Киселото зеле е много богато на полезни фибри и едновременно с това е изключително бедно на калории. Това го прави невероятно полезна храна за отслабване, която същевременно подсилва изгарянето на калориите и ускорява метаболизма.

Стомашно-чревният ви тракт ще заработи като часовник.

Снимки: istock

Коментирай