Здраве и красота

Видове коремни болки – за какво подсказват?

За какво говори болката на различни места в корема?

23.03.2016г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често, когато ни боли в коремната област казваме, че просто ни боли корем без да се замисляме много. Коремните болки обаче са различни и тяхната локализация може да ни подскаже от какво страдаме в момента.

За какво подсказват различните видове коремна болка в зависимост къде се намират и какво усещане предизвикват?

Спазми в долната част на корема

Спазми в долната част на корема, придружени с газове, подуване и дискомфорт може да означава промяна на чревната флора, синдром на раздразненото черво или проблеми с дебелото черво. Във всеки случай трябва да се консултирате с гастроентеролог, защото тези състояния не са безобидни.

Болка ниско долу в коремната област, придружена с кръв при изхождане

Това състояние задължително трябва да бъде обсъдено с лекар, защото кръвта в изпражненията подсказва за сериозен проблем. Може да се дължи на язва на стомаха или дванадесетопръстника, възпаления на дебелото черво като болестта на Крон, улцерозен колит, дори рак.

Болки в стомаха, придружени с киселини и парене в гръдната област

Много често паренето в гръдната област се свързва със сърдечни проблеми. То обаче може да е предизвикано и от проблеми със стомаха, включително язва, възпаление на хранопровода, гърлото, гастроезофагеален рефлукс или киселинен рефлукс, гастрит.

Болки в областта на пъпа

Болките около и под пъпа могат да се дължат на прекомерна консумация на мазни храни и мастните отлагания вследствие на тях. Високите нива на естроген също могат да се окажат причина за този вид болки.

Освен тях болките около пъпа могат да подсказват за наличие на камъни в жлъчката.

Парене и болки високо в областта на стомаха

Тези болки обикновено говорят за язва, остър или хроничен гастрит, особено ако се провокират след хапване на някаква храна или пиене на вода. Придружени са с тежест, подуване, загуба на апетит и тегло. В по-леки случаи може да става дума за ерозия на лигавицата на стомаха. Тези състояния често биват причинени от бактерия, наречена Helicobacter Pylori. Освен нея причини могат да бъдат употреба на нестероидни противовъзпалителни хапчета, аспирин, както и други лекарства, агресивно дразнещи стомашната лигавица.

Внезапна болка от лявата страна на коремната кухина

Тази болка най-често се проявява при възрастни хора и подсказва за дивертикулит – вид възпаление на дебелото черво. Съпътстващите симптоми включват подуване на корема, болки и спазми, запек. Честа причина за настъпването на дивертикулит е липсата на фибри в менюто.

Внезапна болка в дясната страна на коремната кухина

Болки, придружени със спазми и желание за присвиване надясно могат да означават спукан апендицит, хроничен или остър апендицит без спукване, жлъчна криза или чернодробно заболяване.

Снимки: istock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Стефка Супата ( преди 3 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Гошо парника - боли ( преди 3 години )
Свободно време