Здраве и красота

5 естествени начина за контрол на кръвната захар

Хапвайте боровинки и добавяйте канела към напитките

29.03.2016г. / 16 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

Въпреки че може да прозвучи преувеличено, балансирането на нивата на кръвната захар понякога може да бъде въпрос на живот или смърт. Хронични и високи нива са токсични за тялото, унищожават органи и кръвоносни съдове и са причина за появата на инфаркт, диабет тип 2, инсулт, увреждане на нервите, еректилна дисфункция и други.

Добрата новина е, че има много храни, които може да добавите в ежедневното си хранене и по естествен път да помогнете на тялото да контролира нивата на кръвната захар и инсулина. Такива са яйцата, ягодите, оцетът. Вижте още кои е добре да консумирате.

Боровинки

Изследвания са доказали, че ежедневната консумация на боровинки носи редица ползи за здравето. Едната от тях е натуралното контролиране на нивата на кръвната захар. Ароматните плодове съдържат биоактивни съставки, които могат да намалят чувствителността към инсулин, както и вероятността от развитие на диабет при лица в такъв риск.

Това е важно, защото консумацията на твърде много въглехидрати е причина организмът да синтезира твърде много инсулин, което след време може да доведе до инсулинова резистентност и диабет тип 2. Ето защо хапвайте всеки ден по една шепа боровинки.

Авокадо

Авокадото е богато на мононенаситени мазнини от вида, който помага за забавяне на освобождаването на захари в кръвта, което е причина и за по-малкия синтез на инсулин. Добавяйте по ¼ авокадо към салатата, шейковете, особено след тренировка. Така плодът ще ви помогне да се възстановите по-бързо.

Канела

Според проучване приемът на ароматната подправка може да помогне на чернодробните и мускулни клетки да реагират по-добре на инсулина, като по този начин и да спомогне за подобряване загубата на излишните килограми. Нормалното секретиране на инсулин означава по-добър баланс на кръвната захар.

Цейлонската канела може да намали и риска от сърдечносъдови заболявания, включително и висока кръвна захар и нивата на триглицеридите, лошия холестерол и общия холестерол. Добавяйте всеки ден канела към вашите напитки или ястия.

Манго

Вкусен и сочен плод, който също може да намали риска от покачване на кръвната захар. Ежедневната консумация на 100 грама манго може да помогне за намаляване нивата на кръвната захар при хора страдащи от затлъстяване. Също така плодът е богат на много важни витамини и минерали, които могат да подобрят общото здраве.

Свързани статии

Подправки

Подправките са важна част от ежедневното хранене. Те правят ястията ни по-богати на вкус, а някои от тях могат да спомогнат и за контрола на кръвната захар и инсулина, както и за подобряване на метаболизма на глюкозата. Такива са люти чушки, чесън, сминдух, куркума, кориандър.

Снимки: pixabay.com

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
АЗ ( преди 7 години )