Здраве и красота

Странни промени в тялото по време на менструация

Какво освен явното се случва с нас по време на месечния цикъл?

30.03.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месечният цикъл на жените е белязан от редица дискомфортни състояния. Могат да се наблюдават промени в настроението, обилно кървене, спазми, болки в коремната област, гърба, кръста, тревожност и дори намалена работоспособност.

Ще се изненадате, ако разберете, че могат да се случат и още странни неща с тялото ви. Какви са те?

Прагът на поносимост към болка спада

Дори да звучи невероятно, усещането към болката наистина се променя по време на месечен цикъл. И не става дума само за болката от самата менструация. Усещането към всякакви други болки се засилва, включително болките в главата, мигренозните пристъпи, болките при удар, хроничните болки в ставите.

Склонността към акне се увеличава

Това важи както за по-младите жени, така и за по-възрастните. По време на менструалния цикъл метаболитните процеси и обмяната на мазнините в организма се променя. Хормоналният баланс също търпи промени.

Вследствие на това кожата произвежда повече себум. Той се наслагва в подкожието като създава условия за развитие на бактерии. Появяват се гнойни пъпки, комедони и болезнени подутини най-вече в Т-зоната.

Повишената хигиена на кожата по време на месечния цикъл е от голямо значение за намаляване на акнетичното възпаление.

Повишена податливост на гъбични инфекции

Киселинният баланс във вагиналната флора се променя по време на цикъл. Това създава условия за повишен растеж на болестотворни микроорганизми, бактерии, гъбички.

Ако често страдате от гъбични инфекции около месечния си цикъл вероятно има нужда да вземете мерки по отношение регулирането на вагиналното pH. Това може да подобри здравословното ви състояние и да намали появата на вагинални инфекции.

Ставате по-тромави

Тромавостта и трудността в извършването на физическа активност се дължи на промените в хормоналния баланс и кръвозагубата. По време на месечния цикъл жените губят желязо, което се отразява на общата им бодрост, енергичност, усещането за студ и дори за придвижването на собственото тяло от едно място на друго. Нивото на отпадналост се увеличава като намалява работоспособността.

Тялото ви изгаря повече калории по време на цикъл

Няма жена, която да не е забелязала, че й се яде повече по време на цикъл или непосредствено преди него. Това се дължи отново на промените в хормоналния баланс.

Нивата на естроген и прогестерон в този момент са най-ниски, което провокира организма да изисква допълнително храна за енергия.

Специалисти по хранене съветват по време на месечния цикъл да се възползвате от този факт и да наблегнете на тренировките. Те едновременно ще помогнат да отслабнете по-бързо и ще облекчат болките и спазмите.

Снимки: istock

Коментирай