Здраве и красота

Проф. Веселка Дулева: Млякото е ценна храна за всички възрасти

Няколко съвета на проф.Дулева по здравословно хранене

22.04.2016г. / 16 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Здравословното хранене не е мода, а начин на живот, който ни помага да бъдем в добра форма и здраве. За да бъде то такова е много важно как избираме напитките и храните си. Най-добрите съвети за това как храната на трапезата ни да ни поддържа в добро здраве можем да получим от специалистите по хранене.

В следващите редове ще прочетете съветите на проф. Веселка Дулева за полезността на някои храни и това как да ги изберем между всички останали.

Професор Дулева е началник отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи, национален консултант по хранене и диететика към Министерство на здравеопазването.

Тя е сертифициран експерт по международно законодателство за храни и е специализирала във водещи университети в чужбина.

Проф. Дулева, в какво трябва да внимават хората, когато избират храни и напитки?

Изборът на храни в ежедневното ни хранене е важен елемент за дългосрочно добро здраве. Ежедневно в менюто трябва да присъстват зърнени храни (при възрастните поне половината е необходимо да бъдат пълнозърнести), плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти (при възрастни се препоръчват нискомаслени варианти), белтъчни храни – постни меса, бобови храни, риба, яйца.

Важно е храните да са пресни, с добро качество, със запазени хранителни вещества и съхранени при условия, осигуряващи безопасността им. Условията на съхранение и продължителността са от значение за срока на годност на храните.

Важно е да се следи информацията, отбелязана на етикета на продуктите, да се обръща внимание на опаковката, която трябва да е подходяща и с ненарушена цялост.

Млякото е важен продукт за здравето ни. Какво трябва да знаем за хранителните му свойства?

Млякото е ценна храна за всички възрасти и е важен елемент на здравословното хранене. Млякото съдържа пълноценни и лесно усвоими белтъци и други незаменими хранителни вещества като витамин А, витамин D, целият спектър на витамини от група В, особено на витамин В2. То е най-добрият източник на лесно усвоим калций.

Млякото е източник на мазнини, млечна захар (лактоза). Приемът на достатъчно количество мляко и млечни продукти осигурява добър растеж, здрави зъби и кости при децата, а при възрастните намалява риска от остеопороза и от високо артериално налягане.

Препоръките са при деца да се консумира ежедневно около 400 мл мляко и 30 г млечни продукти, а при възрастни по една чаша мляко (200 мл) с ниско съдържание на мазнини (1,5%) и 50 г млечен продукт с ниско съдържание на сол.

Как можем да запазим тези хранителни свойства за по-дълъг период?

Запазването на млякото е от важно значение за качеството и безопасността му, за което от значение са начинът на обработка – пастьоризирано, стерилизирано (обработено с висока температура – УХТ).

Видът и качеството на опаковката също осигурява подходящи условия за запазване на вкуса, качествата и безопасността му. За потребителите е важно опаковката да бъде сигурна и удобна при ползване.

На какви изисквания от здравословно естество трябва да отговарят съвременните опаковки на храни?

През последните години технологиите се развиват бързо и на пазара се предлагат различни видове опаковки. Преди всичко те трябва да отговарят на изискванията за материали, подходящи за контакт с храни, посочени в нормативните документи.

Непрозрачната картонена опаковка за мляко предпазва от пряката слънчева светлина, въздуха и така съхранява ценните съставки в продуктите. Това означава запазване на витамините и всички останали характеристики на храните, които са неизменно важни за доброто здраве.

Целта на съвременните опаковки е да запазят максимално полезните хранителни вещества на продуктите, да ги предпазят от влиянието на външни фактори за да осигурят безопасността им и не на последно място да имат естетичен вид и да са удобни при ежедневна употреба.

Какво трябва да се промени в културата ни на хранене?

Все още в храненето на българина се наблюдават някои неблагоприятни тенденции – ниска консумация на мляко и млечни продукти, на пълнозърнести видове хляб и хлебни изделия, на риба, сезонност в приема на пресни плодове и зеленчуци.

Висока е честотата на консумация на месни продукти, на сладки храни, на солени продукти. Много често е нарушен режимът на хранене, пропуска се сутрешната закуска, вечерята е основното и най-обилно хранене за голяма част от българското население.

Снимки: istock

Коментирай