Астмата е респираторно заболяване, характеризиращо се с епизодични свивания и възпаление на бронхите. Тя може да бъде остра или хронична. Причините за нейната поява могат да бъдат различни видове алергии, замърсяване на въздуха, излагане на студен въздух, влажност, респираторни инфекции, стрес, генетика и други.

Най-честите симптоми на астма включват хрипове, кашлица, задух, стягане в гърдите и затруднено дишане. Тежестта на симптомите варира от слаби до сериозни и дори животозастрашаващи. Можете да контролирате симптомите с промени в начина на живот, промени в диетата, лекарствата, но и като приемате някои билки. Вижте кои.


Мед от борови клонки

Боровите връхчета съдържат горчиви вещества (пиникрин), танини, витамин С, дитерпени, етерични масла. Имат антисептично, противоалергично и отхрачващо действие. Независимо дали се приемат под формата на отвара или ароматен мед, те спомагат за лечението на ангина, бронхити, туберкулоза, астма и други.

Мурсалски чай

Пиринският чай или познат още като мурсалски, се препоръчва за различни заболявания. Билката е с високо съдържание на танини, етерични масла, желязо, цинк, кобалт, мед и натрий. Той има антибактериално и антиоксидантно действие. Действа отхрачващо, противовъзпалително и омекотява лигавиците. Препоръчва се при бронхит, бронхиална астма и други. Приема се по две чаши на ден подсладен с мед на вкус.

Джинджифил

Джинджифилът има противовъзпалителни свойства, които помагат за намаляване възпалението на дихателните пътища. Според някои последни изследвания, той помага за отпускане на мускулната тъкан, която се свива по време на астматични пристъпи.

Можете да пиете по 2 чаши чай от джинджифил ежедневно, за да се намалят пристъпите. Винаги добавяйте към чая мед. Ароматната билка може да добавяте и към фрешове, други билкови чайове, супи и ястия.

Чесън

Чесънът е друга популярна подправка, която може да се използва при лечението на астма. Помага за изчистването на секрети в белите дробове. Също така подсилва имунитета, благодарение на антибактериалните си свойства.

Чесънът противодейства на инфекции, които причиняват астма. За да облекчите неразположенията може да сварите 3 скилидки чесън в малко количество вода и да добавите мляко и мед към него. Напитката се приема сутрин преди хранене.

Риган

Риганът е билка, която има широко разпространение при лечението на астма. Тя има много противовъзпалителни свойства и също така съдържа флавоноиди, карвакрол и терпени. Пийте 2 до 3 чаши чай от риган дневно при астматични пристъпи. Как да си приготвите отварата? В 600 мл вряща вода добавете три супени лъжици от билката. Оставете да ври 5 минути. Прецедете и подсладете с мед.