Здраве и красота

Методи за облекчаване на пикочните инфекции

Различни от червена боровинка

10.04.2019г. / 10 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Инфекциите на пикочните пътища са коварни и болезнени. Те се разпространяват лесно и могат да засегнат дори бъбреците, ако не бъдат взети мерки.

Най-често употребяваното средство за облекчаване симптомите на инфекцията на пикочните пътища е червената боровинка, отварите от нея, както и лекарствените продукти на натурална основа с екстракт от червена боровинка.

Има обаче и други начини да се справите с неприятните инфекции на уринарния тракт.

Спазвайте хигиена

За ефективна превенция на инфекциите на пикочните инфекции бършете се откъм вагината по посока към ануса, когато ходите до тоалетна. Уринирайте след секс. Това също е важно, защото по този начин се освобождавате от бактерии по естествен път. Взимането на душ след секс също е част от този тоалет.

Ходете до тоалетна колкото се може по-често и не стискайте! Колкото повече стискате урината, толкова повече връщате бактериите обратно към уринарния тракт.

Хидратирайте се добре

Пиенето на големи количества течности е много важно за превенцията на инфекциите на пикочните пътища. От ключово значение е токсините, извеждащи се с урината, да се премахват колкото се може по-бързо от пикочните пътища.

Това става с добра хидратация и пиене на достатъчно количество течности.

Наблегнете на приема на витамин С

Витамин С е познат със своите полезни действия за имунната система. Той обаче има и диуретичен ефект, който спомага за извеждането на излишните течности от организма и бактериите и токсините заедно с тях.

Обърнете внимание и на пробиотиците

Добрите чревни бактерии имат значение не само за ходенето по голяма нужда, но и за уринирането. Полезните бактерии уравновесяват както стомашно-чревния тракт, така и уринарния.

Лактобацилите участват в състава и на вагиналната флора, и на пикочните пътища. Така че взимайте пробиотици, ако се налага и яжте повече храни, богати на полезни бактерии. Ферментиралите храни пък ще ви доставят необходимите пребиотици, които са важни за усвояването на пробиотичните бактерии.

Снимки: iStock

Коментирай