Здраве и красота

5 признака на дехидратация

Липсата на достатъчно течности в тялото не е за подценяване

01.06.2016г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дехидратирането на организма е опасно, защото води до редица проблеми. Ако ежедневно поддържате ниско ниво на течности в организма, рано или късно ще започнете да страдате от свързани с дехидратирането заболявания и здравословни проблеми.

Важно е през деня да се приемат средно между литър и половина и два литра течности, но не всички хора спазват тези норми. По този начин се затрудняват процесите на естествена детоксикация на организма, работата на отделителната система, ендокринната система, храносмилането, нервната и сърдечносъдовата система.

За да разберете дали страдате от дехидратация, отговорете си на следните въпроси!

Потите ли се достатъчно?

В днешно време правим всичко възможно да спрем изпотяването. Използваме дезодоранти и антиперспиранти, съдържащи алуминиеви соли в стремежа си да неутрализираме отделянето на пот от видимите места по тялото и да спрем неприятната миризма.

Но не си даваме сметка колко всъщност е необходимо да се потим, за да сме здрави.

Ако въпреки физическата активност и температурата на околната среда се потите съмнително оскъдно, то вероятно страдате от лека форма на дехидратация, която бързо трябва да бъде компенсирана.

Чувствате ли се зле често?

Не сте болни, но изпитвате симптоми, подобни на предгрипно състояние. Това до голяма степен може да се дължи на хроничната дехидратация, която причинявате на организма си.

При намалени количества течности в тялото органите и системите започват да работят на намален режим поради недостига на вода. Клетките се изтощават, някои функции на тялото започват да се поставят на заден план, тъй като организмът влиза в нещо като „режим на изчакване“.

В резултат може дори да почувствате умора, болки и дразнене в гърлото, световъртеж, сухота в носа и липса на слюнка.

Диетата и тренировките ви дават ли резултат?

Балансираното ниво на течностите в организма е много важно за отслабването. Колкото и да се лишавате от храна, колкото и да се преуморявате в залата за тренировки, това няма да даде резултат, ако не сте добре хидратирани.

Дехидратацията влияе негативно на редукцията на мазнини и дори провокира консумацията на допълнителни калории за компенсация. Ето защо усилията ви отиват напразно. Пийте достатъчно течности и ще успеете да влезете във форма много по-бързо.


Изпитвате ли силно желание за сладко?

За да компенсира недостига на вода в тялото, организмът тласка към непрекъснато желание за десерти, сладкиши и захар изобщо. По този начин компенсира липсата на енергия. А от захарите постъпват големи количества енергия, свършващи обаче за по-кратко време. Ето защо непрекъснато ви се яде сладко.

Имате ли лош дъх?

Лошият дъх може да бъде причинен от различни фактори, един от които е липсата на достатъчно течности в тялото.

Дехидратацията пречи на образуването на достатъчно слюнка. Това от своя страна причинява сухота в устата. Бактериите в лигавицата на устната кухина и езика започват етап на разложение поради този факт. Оттам се образува неприятна миризма на сяра, която лъха от устата.

Снимки: iStock

Коментирай